Läst i maj

Nu är det juni och därför dags att kika på vad jag haft för mig bokmässigt den senaste månaden! Maj har i både antal och kvalitet bjudit på något utav en revansch efter ett många månaders läs-svacka. Så himla kul! Månaden började med en galet välskriven bok jag aldrig ville skulle ta slut och avslutades med en riktig känslostorm, och med den lilla teasern tycker jag vi hoppar direkt till månadens böcker! 
 
            
Som om du inte fanns av Kate Eberlen
Tess och Gus är sommaren innan de ska börja på universitetet båda på separata semestrar i Italien. De möts av en slump och omedvetna av varandra korsas deras vägar flera gånger under åren som kommer. Man får följa bägge genom livets olika svängar tills de ännu en gång möts i Italien. Det är en annorlunda och väldigt bra bok, man får verkligen lära känna karaktärerna och historien är trovärdig. Den tar upp många tuffa ämnen på ett väldigt snyggt sätt samtidigt som det är en mysig kärleksroman. 
Mitt betyg: 4/5
 
Flickorna av Emma Cline
Finns det någon som inte hört talas om den här boken? Jag tror inte det. Jag tänker inte försöka sammanfatta boken utan nöjer mig med mina tankar om den. Jag har haft denna i min att läsa-lista länge men hela tiden dragit mig för att börja. Jag tar ofta lite avstånd från hypade saker i allmänhet och just när det gäller böcker är det extra lätt att bli besviken. Så mycket lovord jag hört om den här boken, lite överallt kallas den årets bästa bok och jag har nog inte sett ett negativt omdöme. Visserligen har jag ju inte heller letat, men ändå. Jag visste nästan redan innan jag började läsa att det var omöjligt för boken att leva upp till förväntningarna och så blev också fallet. Det är en riktigt bra bok och en riktigt bra historia, men ärligt talat var det rätt skönt när den äntligen var slut. Något som förstörde en hel del var hoppandet mellan nutid och dåtid. Tillbakablickarna är ju det som boken handlar om och jag förstår faktiskt inte riktigt varför det behövde vara just i dåtid. Jag tror boken hade blivit ett snäpp bättre om den gick helt kronologiskt, att hela historien om sekten kommer först och sedan följs av kortare avsnitt från åren efter för att avslutas med tankar från en äldre Evie. Det är väldigt intressant att läsa om hur hon så många år fortfarande i högsta grad är påverkad av vad som hände när hon var 14, men jag tror som sagt det hade kunnat göras bättre. 
Mitt betyg: 3/5
 
Jag njuter så länge jag varar av Erik Ståhl
Boken är en slags självbiografi över Eriks liv och hans tankar kring sin kroniska sjukdom. Det är också en stor uppmaning till att donera blod. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om boken ärligt talat, det känns som så känsliga saker att kommentera. Jag tycker det var en intressant och känslosam läsning, men samtidigt kändes boken inte riktigt färdig. Som om känslorna inte var tillräckligt bearbetade för att ges ut i skrift. Men ändå var det ju lite grejen också, att den var mer rå. Jag är tveksam som ni hör, men rekommenderar den iallafall! 
Mitt betyg: 3/5
 
Se upp med vad du önskar av Eva Swedenmark
Detta är fortsättningen på Om ni inte börjar leva gör jag slut som jag läste i augusti
Nu har det blivit höst och händelserna från första boken har hunnit smältas lite. Dock står ju aldrig livet still så både nya problem och drömmar har letat sig in i huvudpersonernas liv. Jag vågar egentligen inte skriva så mycket mer ifall någon av er vill läsa den första delen. Jag tycker hur som helst bra om de här böckerna, de är inte fantastiska men lagomt vardagsmysiga liksom. Jag gillar att grundpelaren är den starka vänskapen mellan fyra kvinnor och det är något utav en dröm att en dag själv ingå i ett lika självklart sammanhang. Något som stör mig oerhört är dock namnet på denna samling. Stör är ett för lätt ord, vi snackar rysningar av obehag varje gång det nämns. De fyras gäng kallar dem sig själva. Jag tror inte jag någonsin sett ett exempel på sämre fantasi. Och det är ingen som ifrågasätter detta utan även utomstående säger det utan att tveka. De fyras gäng. Alltså snälla. 
Mitt betyg: 2,5/5
 
 
            
Florence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall och Per E Samuelsson
Boken beskrivs som en sannsaga om Huseby bruk. Florence växte upp på Huseby bruk i småland under dess storhetstid och man får följa henne genom livet och genom Husebys framgång och fall. Boken börjar riktigt bra och jag klottrade ner meningen att det var som ett svenskt Downton Abbey men planar sedan ut till att bara bli helt okej. Dock är det en oerhört intressant berättelse både om den familj som i sekelskiftet var en av landes allra mäktigaste och en av de största rättsskandalerna under 1900-talet. Det som både gör och förstör boken är huvudpersonen, Florence. Jag blir så galet frustrerad över hennes agerande samtidigt som jag tycker så synd om henne, samtidigt som jag har otroligt svårt att sympatisera när hon vägrar utvecklas och i princip lever kvar i barndomen till den dagen hon dör.
Förresten, kolla här var mysigt det ser ut att vara på Huseby bruk. Är sjukt sugen på att ta en tur dit i sommar! 
Mitt betyg: 2,5/5
 
En annan historia av Lina Thomsgård
51 skribenter har valt ut och skrivit om varsinn kvinna i historien. För att belysa fantastiska personer och handlingar som aldrig kommit in i historieböckerna där främst män slåss om platserna. Det är en sjukt inspirerande läsning men jag blir samtidigt grinig över varför jag aldrig tidigare hört talas om merparten av de här personerna. Ska ni ha en bok att läsa i hängmattan i sommar är det den här, helt klart!
Mitt betyg: 5/5
 
Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson
Moa Martinson är en av kvinnorna som nämns i boken ovan och när jag då insåg att jag aldrig läst något av henne kände jag att det var hög tid. Att det blev just denna beror helt enkelt på att det var den enda som fanns som ljudbok. Historien börjar med att man får lära känna Sofi och hennes familj innan den hoppar till att följa Sally och Ellen som båda två på håll är ättlingar till Sofi. De möts tillslut och fattar genast tycke för varann, blir vänner och stöttepelare genom en svår fattigdom med många barn och supande, frånvarande män. Boken utspelar sig främst under 1900-talets början med första världskriget som rasar i fjärran. Jag gillar verkligen hur boken är skriven och hur hon ofta svävar iväg i sina beskrivningar, det känns mer som att någon berättar historien än att det skulle vara en skriven bok. Ett stort minus är dock att ljudboksinspelningen jag lyssnade på var av riktigt usel kvalitet, någonstans vid mitten blev det lite bättre men till en början lät det nästan som om någon pratade under vatten. Jag tror jag hade tyckt bättre om den ifall jag inte behövde koncentrera mig så mycket på att höra. Det blir inte sista boken jag läser av Moa Martinson iallafal, det är ett som är säkert. Men nästa gång ska jag nog just läsa, inte lyssna. 
Mitt betyg: 3/5
 
Jenny av Sigrid Undset
Jag har enda sedan den nämndes i På Spåret varit nyfiken på Sigrids bokserie om Kristin Lavransdotter, men då Jenny var den enda av hennes böcker jag hittade som ljudbok började jag där. Boken handlar om den norska konstnärinnan Jenny som när vi träffar henne första gången befinner sig i Italien. Det är en stark och principfast kvinna som trots den stabila ytan bär på en stor osäkerhet. Jag tycker boken är otroligt vackert skriven, den känns verkligen genomtänkt och jag älskar hur hon lagt upp bland annat skiftena mellan berättar-karaktärerna. Jag tycker också väldigt mycket om hur personlig boken är, man ser den på sätt och vis inifrån och inte som en betraktare. Kanske är det dock mycket för att huvudkaraktären bär samma namn som jag och bitvis påminner läskigt mycket om mig, men också för att man hela tiden utvecklar tankarna samtidigt som Jenny gör det i boken. Det är jättesvårt att förklara, men läs den så förstår ni. Och säg gärna till när ni gjort det, för jag vill verkligen diskutera den här boken vidare! 
För övrigt fick citatet här nedan mig nästan att börja gråta mitt på jobbet. Vet ni känslan när ett gäng ord skrivna för över 100 år sedan på pricken beskriver känslor du brottats med genom hela livet? Om inte så är det en käftsmäll på samma gång som en varm kram. 
Mitt betyg: 4/5
 
Har ni läst något bra senaste tiden?
Läst 2017
Linnéa

Jag har faktiskt inte hört talas om Flickorna vad jag kan minnas x) Jag ha varit sugen på bokserien av Eva Swedenmark efter att ha läst en annan av hennes serier, men nu vet jag inte jag är riktigt lika sugen på den längre. Jag har läst några böcker intressanta böcker som jag antagligen kommer lägga upp recensioner på bloggen snart ;)

Svar: Inte?! Kanske bara är jag som tycker mig ha sett den överallt, haha! Serien av Eva Swedenmark var bra, om än inte fantastisk. Ser de böckerna mest som ett mellanspel när jag inte har något annat på gång eller bara känner för en lättsam bok. Så jag skulle säga att välj inte bort någon annan bok du är taggad på för dem, men de funkar bra om läs-listan är tom! Ska med spänning vänta på bokrecensioner då :D
Jenny

Grahnslöjd

Älskar dessa inlägg!!:) Vad kul, jag ska just börja läsa "Flickorna", blir spännande att se vad jag tycker:) Har just läst ut "Högläsaren" av Bernhard Schlink - riktigt bra!!:)

Svar: Åh vad kul att höra! Ska bli roligt att höra dina tankar om Flickorna sedan, det är helt klart en bra bok men väldigt speciell! Högläsaren har jag inte hört talas om tidigare, så tack för tipset! Ska kolla upp den :D
Jenny

Johanna

så många bra tips till mitt bokpaket jag tänkt beställa hem nu till semestern! "Flickorna" ligger redan i kundkorgen på adlibris.

Den senaste boken jag läste ut var "hjärtats innersta röst" av Jan-Philipp Senker, som är uppföljaren till "konsten att höra hjärtslag". Jag hade inte så höga förväntningar eftersom att jag oftast inte gillar att läsa uppföljare till böcker som är så bra i sig själva, som hans första var. Men blev så positivt överraskad! Kan verkligen rekommendera dig båda två, om du inte redan läst :)

Svar: Har hört mycket bra om de böckerna och tänkt läsa iallafall den första ganska länge nu, men alltid är det någon annan som kommit före. Får kanske ta och bumpa upp den lite på att-läsa-listan så det blir av snart! :)
Åh, att köpa semesterböcker är ju en av årets höjdpunkter! Jag beställer nästan alltid när jag köper böcker men just inför sommaren vill jag gärna gå och klämma på böckerna. Hoppas bokpaketet blev bra och att sommaren bjudit på läsning i överflöd!
Jenny