Läst i januari

Årets första månad är slut och då är det ju dags för årets första bokinlägg! En himla blandning men så här i efterhand ser jag ändå ett tema som lyser igenom - starka känslor. Jag har själv haft mycket att tänka igenom och bearbeta så jag antar att jag dragit mig till böcker som speglar detta, intressant ändå. En annan intressant sak är att jag under månaden helt ändrat min syn på två personer genom deras respektive böcker. Heja grusade förutfattade meningar, mer sådant tack! 

På tal om tema, nu var ju detta helt oplanerat men jag har faktiskt tänkt införa lite teman för min läsning senare i år. Tänker börja med det i mars/april. Kom på detta redan förra året och har spånat på hur det bäst ska läggas upp. Nu är det något jag främst gör för min egen skull, för att utmana mitt läsande, men jag tänker att det kanske finns fler som tänker så? Hade ju varit hur kul som helst ifall ni är några som är intresserade av att hänga på. Nu är det ju inte alla som har tid eller lust att läsa så mycket att man hinner grotta ner sig i ett tema på det sättet under en månad, men det finns ju så mycket mer man kan göra tänker jag. Kanske skriva en lista på böcker man skulle vilja läsa på temat, tipsa om författare som passar bra, recensera böcker man läst tidigare, skriva en egen text, visa upp vackra bokomslag eller måla något eget eller bara skriva lite om sina tankar. Som en liten bloggbaserad bokklubb som i slutet av året är helt fullspäckad av läs-inspiration. Låter detta som något intressant? Och isåfall, har ni några tankar, tips eller ideer på upplägg?
 
 
    
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Efter decembers avslut med Sandra Beijers bok Allt som blir kvar var jag sugen på en till ungdomsbok. Valet föll på denna som startar när Maja skär av sig tumspetsen med en sticksåg mitt under en lektion. Den fortsätter till att handla om en mamma som försvinner, en pappa som inte förstår och (såklart) en kille som dyker upp just när han behövs som mest. Det är en fin skildring av den där tiden där man fortfarande växlar mellan att vara vuxen och barn samt av en familj med mycket kärlek men också mycket missförstånd. En riktig citatmaskin till bok som i min mening inte var fantastisk men ändå riktig bra. 
En annan intressant sak med den här boken är att jag på många ställen kan känna igen mitt eget skrivspråk och sättet jag uttrycker saker, inte med ordvalet men med kompostitionen. 
Och du, en hylla kan visst vara en skulptur.
Mitt betyg: 3,5/5
 
Glöm mig av Alex Schulman
Trots all hyllning av den här boken har jag unvikt den på grund av författaren. Har alltid haft lite svårt för Schulman så har direkt tagit för givet att jag inte skulle tycka om boken. Sedan läste jag mer vad den handlade om och när jag såg att den bara skulle ta fem timmar av mitt liv kände jag att jag kunde ge den en chans. Och så glad jag är över det beslutet! Få böcker har fått mig att känna så mycket. Stundtals har jag velat skrika rakt ut, fått gåshud, fått svårt att andas för att jag känner igen mig så mycket. Känner igen så många tankar, känslor och reaktioner. Ser historien utifrån och inifrån på samma gång. 
Boken kretsar runt Alex mamma och hur hennes alkoholism styrt hela familjens liv. Om skiftet som skedde i barndomen när hon började dricka, om saknaden efter föräldern som försvann in i sitt beroende, om det viktigaste som finns - att hålla problemet hemligt. 
Alex tar också upp flera av sakerna som cirkulerar i mitt huvud i dagsläget. Går det att förlåta? Även om personen i fråga blir nykter, blir en annan person, går det att förlåta allt som blivit sagt och gjort? Går det att se förbi allt som hänt? Går det att bara glömma oförlåtliga kommentarer? Hur kan man prata med personen om allting? Hur kan man få någon som aldrig pratat om känslor att förstå? Varför är det så svårt att få ett förlåt? Varför måste problemet fortfarande ignoreras och gömmas? 
Mitt betyg: 4,5/5
 
Härifrån till verkligheten av Eva Rydinger
Boken handlar om en familj drabbad av sorg. Eller ja, det kretsar främst kring två personer i denna familj - en mor och en dotter som har svårt att förstå varandra. Den ena som försöker gå vidare med sitt liv och den andra som klandrar henne för detta. Det är egentligen en väldigt fin bok om sorgeprocesser men det som verkligen förstörde boken för mig var att jag redan efter några kapitel var säker på hur boken skulle sluta. Inte att jag anade något i stora drag, nej den var så förutsägbar att jag på detaljnivå gissade mig till det mesta som skedde i slutet av boken. Riktigt tråkigt men kan rekommendera boken ifall du inte stör dig på detta lika mycket som jag. 
Mitt betyg: 2/5
 
En egen strand av Aino Trosell
Boken handlar om två systrar som reser till en öde ö för att rehabilitera sig och rymma från vardagens problem ett tag. Jag tyckte boken var riktigt bra till en början men sedan... Alltså vad var det här ens? Språket som jag i början tyckte var vackert poetiskt blev snart alldeles för mycket. Efter några timmars lyssnande orkar man helt enkelt inte med när precis varje beskrivning ska ha en hel radda tjusiga omskrivningar. När varje känsla ska berättas, analyseras och målas upp med poetiska ord. När hon sedan utan förvarning bytte berättarperson (från ena systern till den andra) var förvirringen total en bra stund innan jag insåg detta och någonstans här började historien skena iväg totalt och de sjuka twisterna avlöste varandra gång på gång. 
Inte en bok jag kommer läsa om, om vi säger så.
Mitt betyg: 1/5
 
 
         
Tack det är bra! av Cecilia Svensson
Jag har svårt att motstå en bok om alkoholism, ett ämne jag ständigt vill lära mig mer om och försöka förstå. Det här är nog den första boken på ämnet jag inte blir besviken på. Till skillnad från många andra kan hon se saker från flera perspektiv och vågar vara ärlig och öppen om sin resa till ett nyktert liv. Har inte så mycket mer att säga faktiskt, det är en intressant bok men inte precis någon bladvändare. Men det är väl också precis så det ska vara med en sådan här bok. 
Mitt betyg: 3/5
 
Hela Kakan av Kakan Hermansson
Jag har alltid haft en negativ bild av Kakan, har egentligen aldrig haft koll på henne själv men det är den bilden som projicerats från media och från personer i min närhet. "Usch, den där Kakan, jag tål inte henne." Bestämde mig ändå för att läsa hennes bok och SÅ glad jag är för det! Älskar att jag fått grusa mina omotiverade förutfattade meningar och hittat en så stark, häftig och klok powerkvinna. En riktigt bra bok om egentligen bara två saker - Kakans liv och feminism. Läs den, bara gör det. 
Mitt betyg: 5/5
 
Skynda att älska av Alex Schulman
Efter att ha blivit så glatt överraskad av Glöm mig fick det bli ännu en Schulman-bok. I denna skriver han om relationen till sin pappa, om hur det var att växa upp med en gammal far och hur dennes liv och död påverkat honom. Jag tyckte boken var riktigt bra även om jag inte kunde känna igen mina egna känslor på samma sätt som i Glöm mig. Riktigt välskriven, gripande och om ett ämne man inte talar så mycket om. Tre kriterier som bäddar för riktigt bra läsning i mina ögon.
Mitt betyg 4/5
 
 
Food Junkie av Mons Kallentoft
Boken är självbiografisk och i korthet handlar den om när Mons extravaganta gastronomiska liv skickade honom till akuten. Det handlar om mat - om dyr, överdriven, fancy mat. Det handlar också om ångest - om att fly från minnen och hitta en överlevnadsstrategi. Det låter rätt bra när man ser det så, men egentligen var boken i mina ögon ganska kass. Det handlade mest om att rabbla upp dyra restauranger, fina viner, moraliskt oförsvarbara rätter och självklart krydda historien med vad allting kostade. Där emellan tillbakablickar till en ångest som aldrig får ta den plats den behöver för att bli intressant i bokform. Jag får mest känslan att boken är en sorts terapi, vilket inte alls är dåligt ifall det slutar någon stans. Ifall det sker en utveckling och man kan ta med sig något från boken. Jag får känslan av att alla tankar och känslor som tas upp i boken är obearbetade. Det är en utlämning men inte en tillräcklig sådan. Modig visserligen, men inte modig nog för att bli en bra bok. 
Hela boken känns egentligen som ett övertrött barn som tjatar och tigger om uppmärksamhet. 
Mitt betyg: 1/5
 
Har ni läst något bra det senaste?
 
 
Läst 2017
Julia

Ja! Åh bok-pepp är precis vad jag behöver! Blir alltid så impad över hur många olika böcker du hinner med och bredden på dem. Blir jätteinspirerad. Hade gärna varit med på någon form av bok-inspo! Vågar inte säga hur mycket jag hinner för min vår ser helt knasig ut men samtidigt kanske det är just då jag borde kunna slappna av med en bok?

Svar: Vad roligt att höra! Hade varit urkul om du vill hänga på när du har tid och ork, och som du säger - kanske är det precis när allt är som mest galet man behöver dyka ner i en bra bok :)
Jenny

Grahnslöjd

Alltid kul att läsa dina bokrecensioner!! En typ av bokklubb låter jättekul, låter som ett bra upplägg också att man kan bidra med lite av varje:)

Svar: Vad kul att det låter intressant! Tror själv det kan bli riktigt bra :)
Jenny

sandra

Blev helt tårögd när jag läste vad du skrivit om Glöm mig. Kände också så himla mycket när jag läste den. Men åh, jag som trodde du skulle starta en riktig (men nätbaserad) bokklubb ;( Vill ju så hiiimla gärna vara med i en sån ;P

Alexandra

Å jag storgillar dina bokrecensioner 👍🏻 har fått bottennapp två gånger på rad nu så får kika runt här och få lite inspiration 😁

Svar: Vad roligt att det uppskattas! För mer inspiration kan du kolla in min bok-kategori, där finns allt jag läst senaste månaderna recenserat :) Tråkigt med bottennapp, finns få saker som dödar läslusten lika effektivt som en period där man bara lyckas pricka in kassa böcker... Håller tummarna för att det blir tredje gången gillt för dig och du hittar ett riktigt guldkorn till nästa bok :)
Jenny