Bloggåret 2017: Juli - December

Då var det dags att kika på årets sista sex månader, missade ni första delen kan ni läsa ikapp här
 
 
I juli bloggade jag inget alls. Något jag dock gjorde var att lite spontant adoptera en katt vilket jag hade galen ångest över i ett par veckor men sedan inte ångrat en sekund. Jag höll också på att planera min norrlandsresa för fullt!
 
 
 
 
I augusti blev det knappt något bloggande heller. Vad som dock hände var att jag åkte på min norrlandssemester! 457 mil. Till Kiruna och vidare och sedan tillbaka söderut igen. När jag väl uppdaterade hade jag iallafall kommit hem från resan, semestern drog sig mot sitt slut och jag hade varit med om ett väldigt jobbigt avsked. Allt detta berättade jag om här. Jag klämde också in ett besök på symässan i Göteborg samt presenterade min lilla Matilda
 
 
 
 
September var en fin månad. Jag kände att sommaren var över efter min semester och började genast med höstmyset. Jag skrev ett inlägg som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, nämligen om hur stolt jag är över mig själv. Så här i efterhand är jag riktigt stolt över att jag ens delade med mig av det inlägget. Jag började också berätta om resan, som exempelvis vägen norrut som i stunden var en sån himla besvikelse. Jag broderade två små broderier som kom att väcka något inom mig, men mer om det senare.
Annars hängde jag en del hemma hos mamma när jag var ledig. Det är så mycket mer befriande att sitta i ett hus på landet än en liten lägenhet. Lyckan hos Kevät när han kan springa lös i trädgården hur mycket han vill.
 
 
 
 
I oktober hade det blivit höst på riktigt. Jag sydde ett par värmekuddar av mina broderier och knåpade ihop en ram till en bild jag fått i present tidigare under året. Samtidigt målade jag om två förvaringskorgar till hallen som jag visst inte visat er än. Jag fortsatte också visa upp resan såklart! Här med två av de finaste dagarna, nämligen promenaderna bland vackra fönsterluckor och historia som känns i ryggmärgen samt en tur till Abisko. Tilda hittade också en ny favoritplats i min ena handarbetskorg, den är för övrigt fortfarande en av hennes bästa sovplatser och även bästa stället att rymma till när dammsugaren dundrar fram. 
 
 
 
 
I november drog högsäsongen på jobbet igång på riktigt och med nya ansvarsområden krävde det mer av mig än någonsin, vilket gjorde att bloggen blev lidande under årets sista månader. Jag skrev iallafall bland annat en liten livsupdate samt berättade om en bok som berörde mig starkt. Den lediga tiden jag hade ägnade jag mer åt roliga saker än åt bloggen. Som pumpakarvning med min mamma, en dag på slöjdmässa där jag köpte en fantastisk kakelugn samt planering av lite saker som ska hända nästa år. 
 
 
 
 
December blev också en skral bloggmånad, det är egentligen bara nu sedan jag gick på julledighet som jag har uppdaterat mer aktivt igen. Jag drog på mig en rejäl förkylning så under två veckor gjorde jag knappt något annat än att jobba, sova eller brodera framför Gilmore Girls. Jag delade med mig av tankar inför julen och ett broderi som inte liknar något annat jag tidigare gjort. På natten innan julafton kunde jag inte sova efter dagens rätt kaosiga händelser vilket slutade med att jag fyllde i jullistan som cirkulerat runt. Själva julafton blev desto bättre. Precis sådär lugn som jag ville med supergod mat, mysbyxetvång och julmust ur vinglas. Fick några helt galet fina julklappar jag tänkte visa upp senare! Nu när det nya året snart är här också var det dags att presentera ett projekt jag spånat på och förberett inför! Är så himla taggad på detta och jag hoppas ni är det med! På onsdag kommer temat för januari upp, missa inte det! 
 
Det var 2017, nu känner jag mig mer än redo att lägga det året bakom mig och kasta mig in i 2018. Än så länge har jag inte många planer för året, men de jag har är riktigt riktigt spännande. Tack för att ni hängt här med mig under året och jag hoppas ni vill följa med även på den här resan! 
Hur känner du inför det nya året?
Årssammanfattning

Bloggåret 2017: Januari - Juni

Vad har man mellandagarna till om inte för vila och reflektion. Tankar om året som varit samtidigt som det nya börjar komma inom räckhåll. Vad har varit bra, och kanske framförallt - vad vill man ändra på? 
Jag tänkte sammanfatta mitt 2017 lite i blogginläggen som synts här, och kanske komplettera med det som inte synts. Vi börjar med första halvåret så tar vi resten senare i veckan, låter det bra? 
 
 
 
 
I januari blev det många snöiga promenader. En fick ni hänga med på och där fick ni också lite inblick i hur min ångestfyllda hjärna kunde skifta till att se ljus istället för mörker. Kreativt sett broderade jag vidare på min duk och kämpade med mitt bidrag till Monthly Makers som jag aldrig blev direkt nöjd med, hade till och med glömt bort den faktiskt. Jag gjorde också ett Ett foto i timmen-inlägg som jag minns att jag blev himla besviken på, jag tyckte min dag var tråkig och mina bilder var fula och helt enkelt att ingenting hade blivit som jag tänkt mig, men sen kom ni och gav mig så himla fin respons på det inlägget att jag kunde tänka om kraven på mig själv lite. 
Jag lade också ner mycket tid på att sammanfatta årets lästa böcker i ett jätteinlägg (ett jätteTRÅKIGT inlägg såhär i efterhand), men insåg nu att jag fortfarande bara lagt upp januari-juni, men det är nog lika bra ändå. 
 
 
 
 
I februari blev det inte många inlägg alls då hela månaden mest handlade om förberedelser inför flytten och sedan flytten själv då. När den äntligen var lite klar blev det till ett sprudrande glatt veckoinlägg. Jag skrev också om böckerna jag läst under januari. Jag började starkt och läste både några av de bästa och några av de allra sämsta böckerna på hela året, men det visste jag ju inte då. Jag gjorde också ett gulligt test där man kunde se vilken blomma man är, när jag gjorde det nu igen blev jag fortfarande blåsippa men jag klagar inte för insiktsfull och intelligent blir jag gärna kallad en gång till. Annars packade jag mest upp flyttlådor, funderade över ordningen i bokhyllan och beundrade solnedgången över taken varje dag. 
 
 
 
 
I mars var ordningen mer återställd och det blev mer tid över till bloggen igen. Jag kickstartade månaden med ett maffigt länkkärleks-inlägg där jag tipsade om en massa guldkorn efter jag hade läst ikapp bloggarna jag inte hunnit med i februari. Jag svarade på samma lista som i princip alla andra, nämligen listan om morgnar och kvällar. Det mesta stämmer faktiskt fortfarande om nu någon är nyfiken på mina vanor. På fönsterbrädan började det gro så smått, och även om det inte blev så mycket av det i år var det mysigt så länge det varade. Till min födelsedag lånade jag Alicias koncept och bjöd på ett infoinlägg om ingen mindre än mig själv
 
 
 
 
I april handlade mycket om lägenheten. Jag pratade om att flytta med tvångshandlingar, ni fick hänga med på en guidad tur i hallen, jag fyndade på loppis och på fönsterbrädan växte det så det knakade. Jag sydde också klart en duk som kom att betyda väldigt mycket för mig och berättade om mina topp fem favoritförfattare. Ett väldigt roligt projekt var att tappa björksav och tipsa om vad man kunde göra av den. Sist men absolut inte minst så var jag och Kevät på två äventyr, ett till Yttre Bodane naturreservat och ett till Tivedens nationalpark tillsammans med Sandra
 
 
 
 
Även maj handlade mycket om lägenheten. Ni fick hänga med in i mitt älskade kök, jag visade vad jag brukar kolla efter på loppis (kanske dags att uppdatera den listan lite, är ni sugna på ett nytt sånt inlägg?) och jag pratade om hur det gått med alla små detaljer jag hade planerat för lägenheten. Jag sydde också ett nytt kuddfodral, redde ut lite frågetecken kring mitt bloggnamn samt var väldigt semesterpeppig. Något som aldrig hamnade på bloggen var en ledig dag som spenderades på Nordens ark med en kollega, där kunde jag stå hur länge som helst och klappa på bebisgetter vilket är min all time favoritsyssla. 
 
 
 
 
I juni kom kraschen. Det blev för mycket på en gång och jag stängde in mig i mig själv vilket resulterade i att det bara blev två blogginlägg. Ett om böckerna jag hade läst i maj och ett om mitt broderade citat. Jag förklarade aldrig riktigt vad som hände så jag ska ta det kort nu. Min förra bil var en gammal skrutt som mest krånglade, efter flytten kände jag ingen som kunde hjälpa mig med den så jag bestämde mig för att den gjort sitt och började kika efter en ny. För att slippa krångel föll valet på en helt ny bil från den lokala firman, så jag skulle ha en bil som funkade och någonstans att lätt lämna in den om den mot förmodan inte gjorde det. I juni skulle jag äntligen, lagom till semestern, få hämta ut det men allting som möjligen kan krångla vid ett bilköp gjorde det och jag blev fruktansvärt dåligt bemött. All denna ångest plus ensamheten jag kände efter flytten drog upp gamla minnen och snart var jag fast i den där spiralen. 
Juni bjöd dock på fina upplevelser också, så som några lugna semesterdagar hemma hos farmor och farfar och en utflykt till Ramsvik med en kollega där hon visade mig sileshår. 
 
Det var första halvåret! I juli och augusti sedan hände det stora grejer så missa inte fortsättningen. 
Har ni kikat tillbaka på året? Hur känns det såhär i efterhand?
Årssammanfattning

Presentation av ett kommande projekt

För ett tag sedan fick jag en ide som sedan växte sig fram till en plan, och nu hörrni - nu drar det snart igång! 
Under 2018 kommer jag använda bloggen till att skapa en kunskapsbank om ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och jag hoppas ni vill hjälpa till! 
 
Kanske låter det tråkigt, utdaterat och ganska dammigt. Jag förstår att alla kanske inte jublar av glädje men det är lugnt, häng med ändå så ska jag under resans gång visa precis hur häftigt, maffigt och fint det är. Just resa är faktiskt ett väldigt passande ord, för det är just resa vi ska göra. Vi ska resa genom landet och vi ska resa genom tiden. Vi ska glänta på dörren till våra förmödrars hus och ta del av deras starka traditioner. 
Kanske har ni listat ut det nu? 
 
Japp, visst är det landskapssömmar som ska få stå i fokus! 
 
Landskapssömmar är broderisätt som utvecklats inom ett visst geografiskt område. Det som skiljer sömmarna åt är val av material, färger och stygn. Detta är konsten för och av folket hemma i stugorna till skillnad från tavlor och skulpturer i de stora salarna. Det är dekoren vi hittar på bruksföremål och finkläder. Kanske känner du igen mönstren från mormors gamla paradhandduk eller farmors finaste julduk? Kanske känner du kopplingen till din hemtrakts tradition eller så hittar du en ny plats att utforska. 
 
Anundsjösöm, bild tillhörande Nordiska Museet, lånad från DigitaltMuseum.
Örngott i Järvsösöm, bild tillhörande Nordiska Museet, lånad från DigitaltMuseum
 
Projektet jag talar om kommer handla om både dåtid och framtid. Jag ska riktigt grotta ner mig i de olika sömmarnas historia vilket jag såklart kommer dela med mig av till er, men jag vill också uppdatera traditionerna för att bättre anpassa dem till vårt liv idag. Jag vill ta in bygdebroderiet till tvåtusentalet helt enkelt, ge historien en chans att på nytt blomma ut i vår vardag istället för att glömmas bort längst in i linneskåpet. 
 
Paradhandduk med västgötasöm.
 
Konceptet känner ni nog igen från exempelvis Monthly Makers eller Sypeppen, men här blir temat mycket snävare. Vi kommer helt enkelt kika på en landskapssöm varje månad och skapa något utefter detta. Men bara för att temat är traditionsburet behöver inte slutprodukten vara det. Kanske inspireras du av mönstret men väljer andra färger? Kanske är det grundformerna du vill utgå ifrån och spinna vidare på? Kanske vill du gå tillbaka till rötterna och inte ändra något alls? Det måste heller inte röra sig om broderi - jag tycker det skulle vara superhäftigt att tolka sömmarna i andra tekniker som foto, målning, lera, text eller vad tusan som helst. Inspireras av temat och spinn sedan vidare precis hur långt eller kort du vill. 
 
En färggladare tolkning av delsbosöm, som traditionellt broderas i rött. 
 
Så här kommer det se ut:
  • I början av varje månad presenterar jag en landskapssöm. Det blir ett matigt inlägg där vi kikar på vad som är karakteristiskt för just den sömmen, hur och vart den växt fram, inspirationsbilder och tankar. Detta blir startskottet och det är även här ni sedan lämnar ert bidrag om ni vill hänga på.
  • Under månadens gång jobbar vi med våra alster, jag kommer vara väldigt öppen och dela med mig av mina tankar och framsteg under tiden. Kör du fast eller har svårt att komma igång hjälper jag gärna till som bollplank! 
  • I slutet av månaden presenterar jag mitt bidrag, färdigt eller bara påbörjat beroende på månadens ambitionsnivå och skapartid, i ett inlägg tillsammans med era. Lämna gärna både bild och en kort förklaring om hur du tänkt och vad du inspirerats av.
  • Det finns inga krav på vilken teknik du skapar med och heller inte hur ofta du bidrar, du binder inte upp dig för något utan häng på en månad då och då när du känner för det. 
Min förhoppning är alltså att med presentationsinläggen skapa en kunskapsbank och med sammanställningarna kunna komplettera med en inspirationsbank där landskapssömmarna fått ta sig in i tvåtusentalet. 
 
     
 
Till vänster: Halskläde med Svartsticksbroderi, bild tillhörande Nordiska Museet, lånad från DigitaltMuseum
Till höger: Broderiprov med exempel på Blekingesöm (ovan) och Delsbosöm (nedan till vänster), bild tillhörande Upplandsmuseet, lånad från DigitaltMuseum
 
Personligen tycker jag det här ska bli helt fantastiskt kul och jag hoppas att just du ska vilja hänga på! 
 

Vi har än så länge hunnit med:
 
 
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
 
 

 
Har du någon tidigare koppling till någon landskapssöm?
Landskapsbroderi - Landskapssöm