Läst i juni

Med lite kort varsel lyckades jag få ledigt 1,5 dag extra innan semestern så med min återfunna blogglust hann jag skriva ihop lite boktankar innan jag åker! 
När jag varit borta har ju de lästa böckerna samlats på hög, alltså får det bli bokinlägg lite oftare än en gång i månaden tills jag är ikapp igen. Har förresten tänkt att det kommer bli fler bokinlägg annars också, vissa böcker kräver lite mer plats att diskutera än de kan få i de här sammanställningarna så jag har tänkt att de böcker som väcker lite extra tankar och känslor ska få egna inlägg framöver. Det är ju trots allt riktigt kul att skriva om och särskilt när jag får diskutera böckerna med er också! 
 
När jag har läst en bok brukar jag ganska snart skriva ner lite lösa tankar och sedan skriva ihop flera recensioner på en gång. För juni hade jag inte skrivit något alls så det blev lite speciellt att fundera tillbaka på böckerna jag läste för två månader sedan, men också intressant att se vad det är som fastnat efter läsningen. Månaden bjöd iallafall till störst del på lite tyngre romaner med mycket smärta i, med ett avbrott mitt i för mer lättsmält läsning. Jag antar att det på något vis blev enklare att grotta ner mig i andras problem än att leva med mina egna, liksom ta lite semester från sitt eget huvud under läsningen. Vilken makt böcker kan ha ändå, tycker det är så fint och häftigt. 
 
    
Hilma - en roman om gåtan Hilma af Klint av Anna Laestadius Larsson
Förra året läste jag Annas historiska romantrilogi med böckerna Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan. Tyckte bra om dessa så när jag såg att hon kommit med en ny bok högg jag in på den direkt. Hilma af Klint hade jag hört talas om tidigare men kände henne inte till mer än namnet och hade ingen direkt bild av vem hon var. Här får vi följa henne genom livet och hela boken är skriven i romanform vilket gör att man kommer närmare historien än vid endast rabblande av fakta, men också betyder att en hel del är ditmålat för storyn och allt inte är ren fakta. Inte för att det gör något, det är trots allt just en roman och inte en akademisk text. 
Jag tycker boken bitvis var väldigt intressant med skildringen av kampen som kvinna på konstnärsscenen, men det blir lite väl mycket tjat om den andliga världen och de höga mästarna. All den naiva tron på det övernaturliga Hilma hade ger mig så starka olustkänslor, men samtidigt är ju just det faktum att den väcker känslor ett tecken på att boken är bra. Jag ångrar inte att jag läste den, men kommer antaligen inte plocka upp den igen. 
Detta är för övrigt boken som gav mig citatet till mitt broderi
Mitt betyg: 3,5/5
 
Hemligheternas skafferi av Caroline Säfstrand 
Där i början på sommaren hade jag planer på att ta en roadtrip neråt i landet, med ön Ven som ett av resmålen. Just där utspelar sig stora delar av den här boken där huvudpersonen Ina efter ett cancerbesked börjar utforska den barndomen hon förträngt. Som ni hör kan det inte bli annat än intressant för någon som likt mig är omåttligt intresserade av både olika personers tankar kring döden och hur vår hjärna skyddar oss från traumatiska upplevelser. Att det hela sedan utspelar sig på en plats jag länge varit nyfiken på gör ju inte saken sämre. Ska vi dra till med ännu en positiv sak? Kärleken till böcker visas på ett himla fint sätt också. 
Läs den, och hör gärna av dig sen så vi kan diskutera! 
Mitt betyg: 4/5
 
 
      
Malin på Granlunda del 1-3 (Brudköpet, Hemligheten, Förtroendet) av Anne-Lise Boge
Det här var ett sådant där typiskt fall där jag började lyssna på första delen, tyckte den var rätt trist men sedan ändå fortsatte för att jag inte orkade tänka och börja på något annat. Böckerna handlar om Malin som efter ett giftemål halvt mot sin vilja bor på gården Granlunda. Jag gillar vardagsskildringen av livet på en storgård vid 1900-talets början men likt Margit Sandemos Sagan om Isfolket (som också är en serie korta böcker med många delar skriven av en norska) blir det bitvis lite väl mycket fokus på sex för min smak. Skrivspråket lämnar också mer att önska och tja, böckerna är väl ett solklart njae. 
Mitt betyg: 2/5
 
   
Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde
När den gamla modern ligger för döden samlas efter många år familjen igen. Gården har förfallit och relationerna skaver mer än någonsin. Hemligheter avslöjas och för många tar livet en ny riktning. Kanske lite vad man kan vänta sig av en bok där en dysfunktionell familj plötsligt hamnar under samma tak igen? Oavsett så tyckte jag om den, även om jag störde mig på att några av karaktärerna var lite väl överdrivna. 
Mitt betyg: 3/5
 
Och kvar stod en röd resväska av Mari Åberg
Detta är den första delen av tre i serien om Hanna och Göran. I första delen får man följa Hanna genom livet och den slutar med att hon träffar Göran, i andra delen spolar vi tillbaka tiden igen och får ta del av Görans historia fram till samma slut. Den tredje delen, som jag inte läst än, ska sedan handla om deras tid tillsammans. 
Jag ska inte ljuga, det är en riktigt tragisk bok. Avgrundsdjupa nederlag följer på varandra och just när man tror att det inte kan bli värre händer det något nytt som raserar tillvaron ännu mer. Men trots detta är det en väldigt bra bok. Just på grund av all tragik som övervinns görs det plats för en hoppfullhet. Det väntar alltid något fint runt hörnet. 
Mitt betyg: 3,5/5
 
Har ni läst något bra i sommar?
Läst 2017
Linnéa

I sommar har jag läst en hel del bra böcker. Bland annat har jag läst om första Harry Potter boken (över 10 år sedan jag läste den sist), Barfotaflickan av Katerina Janouch och Pastor Viveka och hundraårsjubileet av Annette Haaland :)

Svar: Låter som en härlig blandning! Har varit lite sugen det sista på att läsa om HP-böckerna, det kanske får bli höstens projekt :)
Jenny

Grahnslöjd

Har tidigare spanat in boken om Hilma, lutar nog åt att jag läser den inom kort!:) Har just läst ut Tio över ett - Ann-Helén Laestadius, en ungdomsroman som bl.a. handlar om flytten av Kiruna. Nu blir det Vattenbärerskan - Anita Salomonsson...

Svar: Tio över ett låter väldigt intressant! Kom ju nyss hem från Kiruna så kul med en bok som utspelar sig där. Tycker alltid det känns så speciellt när man kan känna igen sig i böcker!
Jenny

Johanna

så kul med lite nya boktips! Jag har läst massor, men den bok som satt mest spår är "tre önskningar" av Liane Moriarty.

Svar: Har hört så mycket bra om alla Liane Moriartys böcker men har inte blivit att jag läst någon själv än. Gick in och läste lite om denna nu och den låter ju riktigt intressant! Tack för tipset :D
Jenny