Yttre Bodane naturreservat

Som jag redan hintat om bjöd söndagen på ett litet äventyr för mig och Kevät. Vi styrde bilen mot naturreservatet Yttre Bodane som med beskrivningen Vänerns skärgård hade fångat mitt intresse. Och vilken häftig plats det var! Man går i en vanlig skog för att plötsligt runda en krök och vara ute på klippor med öppet vatten framför, för att sedan plötsligt svänga av i skogen igen. Och så håller det på. Just kontrasterna gör platsen helt magisk, man vet aldrig vad som väntar bakom nästa träd. Skiftningarna mellan en murrig och kuperad inlandsskog och öppet kustlandskap med släta klipphällar. Definitivt en plats jag ska utforska mer framöver! 

Yttre Bodane ligger mellan Mellerud och Åmål och du kommer enklast dit från E45. När du svängt av (går inte att missa avfarten, är tydligt skyltat) åker du direkt in på en grusväg som snirklar sig in till parkeringen. Det är skyltat vid varje sväng så väldigt lätt att hitta, annars kan det ju vara lite sisådär med dessa naturplatser. Bortanför parkeringen går en stig in i skogen och några hundra meder in finns starten till de olika vandringslederna i området. Vi valde Nötöleden som med ett par avstickare blev ganska exakt 4,5 km lång. 
 
Väljer man just Nötöleden kommer man efter en stund in i en glänta där ett litet utemuseum informerar om växter och djur i området. Här finns även en gästbok samt broschyrer för den som är intresserad. I gläntan finns också grunden till Nötötorpet som var bebott av en fiskare och hans familj fram till 1920-talet. 
 
Min favoritbild från turen. Älskade du, det finns inget jag gillar bättre än att utforska naturen med dig<3
 
Ett stentroll träffade vi på också! För övrigt enda personen vi mötte på hela turen, även om det var en hel del vid parkeringen. Galet skönt! 
 
 
Vädret var rätt uselt hela starten av påskhelgen men söndagen blev verkligen en perfekt vandringsdag. Soligt och fint men ändå inte för varmt. Kolla liksom bilden här under, skulle kunna vara tagen en julidag. Vem kan tro att det snöade dagen innan?
 
Området är bitvis väldigt kuperat men det finns många härliga ställen att ta en paus på. Klippor vid vattnet eller stora stenar inne i skogen. Mot slutet av leden finns det också några bänkar med bord. 
 
Det ska enligt broschyren finnas en hel del spännande fåglar och växter här, men jag såg inget speciellt. Sedan höll jag inte ögonen på så mycket detaljer heller, den här turen handlade mer om att gå och upptäcka i stort istället för att utforska på djupet. 
 
Sväng in om ni har vägarna förbi, det är inte långt från E45 och tar ni en annan stig än den jag gick ska det inte vara långt alls från parkeringen ner till vattnet. Perfekt fikaställe i sommar med andra ord! 
 
Har någon av er varit i Yttre Bodane? Eller har ni kanske andra gömda pärlor i krokarna att tipsa om?
Dalsland - Mellerud - Naturreservat - Yttre Bodane - Åmål
Linnéa

Vad vackert! Jag har aldrig varit i Yttre Bodane, men jag skulle verkligen vilja åka dit :)
På bilden där Kevät syns bakifrån ser han nästan ut som ett lejon med sin fluffiga svans ;)

Svar: Tycker verkligen du ska ta en tur dit någon gång! Tvivlar på att du blir besviken :D Haha ja, älskar den där svanstofsen<3
Jenny