Vad man kan göra med björksav

Förra veckan tipsade jag om hur man kan tappa björksav, och idag tänkte jag vi skulle kika på lite olika saker man kan ha den till. 
Björksav innehåller förutom vatten och olika sockerarter även ett antal vitaminer och mineraler, och att det är något utav en powerprodukt kan man väl förstå när det ska kicka igång ett helt träd efter vintervila. I flera hundra år har björksaven används som en stärkande dryck och påstådd bot mot diverse sjukdomar, och visst kan man förstå att det kan behövas något extra såhär i tiden när naturen inte riktigt kan bestämma sig för om det är vår eller sommar. 
 
Vanligast är väl kanske att helt enkelt dricka saven istället för vatten. Det smakar som lite sött vatten med en hint av löv. Det smakar natur, om man nu kan säga så. Hur som helst föredrar jag att dricka vanligt vatten så jag testade istället att använda saven i några olika recept. 
 
Sirap med björk och rabarber
Ni som hängt med ett tag minns kanske att jag förra året testade att koka rabarbersirap. Jag använde mig utav ungefär samma recept detta året men använde björksav istället för vatten. Det går att koka ner bara saven till sirap men det går åt väldigt mycket så detta blev en bra kompromiss tyckte jag! 

För en liten burk behöver du 125 g rabarber, 1 dl socker och 0,5-1 dl björksav. 
Slanta upp rabarbern, ta gärna de rödaste stjälkarna du kan hitta för att få en härlig färg på sirapen - jämför exempelvis mina två satser från förra året i länken här ovan. Blanda ihop allting i en kastrull, koka upp och låt puttra tills sirapen är något lösare än du vill ha den då den stelnar lite när den svalnar. 10-15 minuter tycker jag är lagom. Sila och häll upp på någon fin flaska eller burk. Ät och njut, helst till pannkakor! 

Nattjäst bröd med björksav och frön
Här kommer det, ett av mina bästa brödrecept! En lång period gjorde jag en limpa i veckan och åt till frukost varje dag. Det fantastiska med brödet är att det håller sig saftigt och gott länge, det blir inte torrt och tråkigt efter ett par dagar som många andra hembakta bröd. Grundreceptet har jag för mig jag hittade hos Beatrice
 
Du behöver:
1/4 paket jäst
4 dl björksav
2 dl rågflingor
1 dl kärnor eller frön, jag använde vallmofrön, sesamfrön och solroskärnor.
1,5 tsk salt
6 dl siktat dinkelmjöl (det står alltså så på påsen, du behöver inte sikta själv)
 
På kvällen rör du först ut jästen i den kalla björksaven. Blanda i resterande ingredienser och avsluta med mjölet. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen i en brödform täckt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Täck med plast och låt stå i kylen över natten. 
På morgonen penslar du brödet med lite vatten och strör över lite extra frön. Grädda på 225 grader i ca 35 min. 

Smoothie med björksav och björnbär
Det sista av saven bestämde jag mig för att slänga i en smoothie. Det blev en ytterst enkel historia med vad jag kunde hitta i frysen men du kan ju helt enkelt byta ut vätskan i din favoritblandning mot björksav! 

Ni kan ju tänka min lycka när jag hittade en burk björnbär längst in i frysen som jag helt glömt bort! Vilket när jag tänker efter är rätt illa eftersom jag endast haft den här frysen i två månader, haha. Men detta sommarminne fick iallafall mixas ihop tillsammans med en fryst banan, ungefär två deciliter björksav och en skvätt pressad citron. Mycket gott! 
 
Det var vad jag testat! Kanske har ni några bra tips?
NORRSKEN EMMA

rabarber som är så gott =)

ha en bra torsdag
kram


Svar: Men visst är det! Verkligen svårslaget :) Ha en härlig dag!
Jenny

Julia

Åh! Så himla roligt med helt olika grejer och allt verkar ju jättegott! Synd att jag inte har tillgång till några björkar just nu :( Vet du hur länge man kan tappa björksav? Känns som att de blir för sent när bladen börjar spira kanske. Annars har mina föräldrar björkar i sin skog men kommer inte besöka dem på ett tag nämligen...Blev väldigt inspirerad i allafall!

Svar: Vad jag har förstått bör man tappa i tiden mellan att tjälen släppt och bladen börjar vecklas ut, men att det ofta går även lite senare men då inte finns samma mängder. Annars får du spara på inspirationen och köra all in nästa år! :D
Jenny

Linnéa

Vad gott det låter med rabarbersirap! Detta måste jag nog testa ^^

Svar: Det tycker jag verkligen att du ska! :D
Jenny