Att flytta med tvångshandlingar

När jag skulle flytta var jag så himla redo. Det hade gått över fem månader från det att jag sett lägenheten och börjat packa tills jag hade nycklarna i handen. Samma kväll började jag måla om en fondvägg jag inte tyckte om och två dagar senare hade jag tagit ledigt för flytten. Allting var förberett. Allting rullade på. I mitt huvud hade jag redan börjat flytta för länge sedan och allt kändes bara så bra, jag var äntligen på gång på riktigt. Eller ja, allting utom en sak kändes väldigt bra. En sak jag visste att jag omöjligen kunde förbereda mig inför vilket gjorde mig omåttligt nervös. Hur det skulle gå att flytta med mina tvångshandlingar. 
 
Tre gånger hade jag flyttat tidigare. Två gånger var innan jag ens visste att jag hade tvångshandlingar och vid den tredje hade jag inte direkt några tvång som styrdes av en speciell plats så den biten var inget problem då. Men nu var och är de flesta av mina tvång bundna till hemmet, till främst spisen och ytterdörren. Och min nya lägenhet hade en spis med fel antal plattor och en dörr med annat handtag. 
 
När jag första gången kom till lägenheten själv, när den var min och säljaren inte längre var där och öppnade, fick jag panik. Dörrhandtaget var väldigt löst och satt fast med bara en skruv. Det var fullt fungerande för att öppna och stänga dörren som en vanlig person, men skulle inte hålla länge för mig som ofta måste dra i dörren för att vara säker på att den är stängd. Där och då ville jag bara slänga bort nyckeln och aldrig sätta min fot där igen men hur rätt det beslutet än kändes visste jag såklart att det var helt orimligt. Och tur var väl det, för när min farfar kom med verktygslådan några dagar senare rotade han fram passande skruvar och problemet var löst. Eller, problemet hade egentligen bara börjat men den biten var löst. 

Alla dörrar låter väldigt olika, testa att tänka på det när du öppnar och stänger de dörrar du kommer i kontakt med under en dag. Det är så många faktorer som påverkar dessa ljud. Material, ålder, handtag, lås, temperatur, luftfuktighet, vind. Min gamla dörr var väldigt besvärlig att få rätt i en tvångssituation då den på grund av vinddrag i trappuppgången ibland gjorde ett extra klickande när jag var klar med min rutin, vilket gjorde att jag fick börja om. Det var besvärligt att först dra i handtaget det antal gånger som var rätt för stunden, i rätt rytm, och sedan se till att den stannar i precis rätt läge för att inte göra det extra klickandet. Värst var det när jag efter många om och men var klar och nästan hade hunnit fram till sovrumsdörren när jag hör ljudet, jag minns fortfarande den känslan av uppgivenhet så väl. 
Min nya dörr är väldigt enkel och det är just det som ställde till problem. Jag blev misstänksam just för att den inte bråkade med mig, tänkte att det måste vara något fel. Att jag måste göra något fel. Jag kunde bli stående i flera minuter och bara dra i dörren innan jag verkligen var säker på att den verkligen var stängd och inte bara lurades. 
 
Nästa sak som ställde till det för mig var spisen. Min gamla spis hade fyra plattor och sex vred, min nya har tre plattor och fem vred. Jag har en väldigt detaljfixerad rutin där jag känner på alla plattor, stoppar in en hand i ugnen och sedan dubbelkollar att alla vred står på 0 ett antal gånger. Den kollen måste ske enligt en viss rytm och det blir såklart helt fel när det är ett annat antal. 
 
Idag ungefär två månader efter flytten har jag sakta men säkert börjat komma in i nya rutiner. Dörren är inga problem längre, det känns nu bara skönt att den inte är lika besvärlig som den gamla. Dock ska alla dörrar troligtvis bytas ut så jag lär få börja om den karusellen igen. Spisen bråkar jag fortfarande lite med men vi börjar bli kompisar. Jag har en ny rytm som passar antalet vred men ibland blir jag osäker på om jag använt den nya, gamla eller någon blandning och stressar upp mig själv. 
Två nya tvång har jag också utvecklat på grund av all stress under de senaste månaderna men de börjar redan blekna bort allt eftersom jag känner mig mer trygg och hemma här. 
 
Det har varit otroligt jobbigt att ställa om de här sakerna, och jag tror det har varit en stor anledning till min orkeslöshet och allmänna dip efter flytten. Men det känns som det börjar stabiliseras nu, och jag hoppas verkligen att fler delar av mitt liv och mående följer det exemplet. 
Tvångshandlingar
Alicia

Så starkt att du delar med dig av det här! Jag hoppas att du kan komma till ro snabbt i nya lägenheten så du hinner med vad du vill och kan må bra <3

Svar: <3
Jenny

Linnéa

Vad modigt att dela med dig <3

Svar: <3
Jenny