Monthly Makers: tema bokstäver & ord

Nu när jag satt och laddade in bilderna för månadens tema kom jag på att jag fortfarande inte visat er vad jag gjorde till förra månaden. Blev lite stressigt där på slutet och sedan var det försent och plötsligt har ännu en månad gått, men snart ska ni få se även det! 

Tillbaka till denna månaden, när temat blev bokstäver & ord. Jag var väldigt trögstartad den här månaden men utan stressen som brukar finnas med när inga vettiga ideer formas och månaden börjar lida mot sitt slut. Jag visste helt enkelt att en tanke skulle komma när den var redo. Och plötsligt var den bara där, insikten om att jag ville göra något med tema rymden. Sagt och gjort, ett par dagar senare hade tanken blivit en konkret plan, handstilen övats på och en lördagskväll i soffan ägnats åt att måla bakgrunden. 
 
Citatet kommer från Linda Olssons bok Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Jag är dock inte helt säker på ifall det från början kommer någon annan stans ifrån. Det är iallafall ett citat som verkligen etsat sig fast hos mig och jag tyckte det passade ypperligt när jag nu bestämt mig för att göra månadens tema med en rymdtwist. 
 
Det är helt enkelt vanlig svart penna, ritat på ett akvarellpapper i a5. Inget att beskriva närmare. Är väl sådär-nöjd med mina skeva bokstäver men det var väldigt roligt att skapa med skrift. Får nog bli fler illustrerade citat den närmsta tiden! Vad som händer med just denna är ännu lite oklart. Kanske får den en fin ram och hamnar på väggen, kanske blir den ett vykort som får förgylla någon annans dag. Vi får se helt enkelt! 

 
 
 

Gränjestjärn

Minns ni det här inlägget jag postade för ett tag sedan? Det slutade faktiskt med att jag åkte. 50 mil bort. En hel vecka. Tanken när jag bokade var att jag och Kevät skulle åka själva, men i lite sista minuten följde en kompis och hennes hund med också. 
Siktet var denna gång inställt på norra Dalarna och med vår lilla stuga på Idre fjäll som utgångspunkt begav vi oss ut på diverse utflykter.
Jag är så galet glad att jag ändå åkte, trotsade mina hjärnspöken och följde mitt hjärta. Jag blir helt ställd när jag tänker på var jag stod för bara ett år sedan, ännu mer om jag tänker på mitt liv ännu ett år tidigare. Den här resan kom att betyda väldigt mycket för mig, dels på grund av alla fantastiska platser jag sett och mitt ypperliga sällskap men kanske mest för att den fick mina tankar att börja snurra. Började formulera en dröm och en plan som jag sedan dess inte kunnat släppa. Jag kan tala om att det kommer hända mycket under de närmsta månaderna, både för mig och för Rangifer, men nu kommer jag lite väl långt från ämnet. 
 
Första dagen hade vi inget riktigt mål planerat utan vi packade helt enkelt in oss i bilen och svängde där vi kände för. Lite snabbare än väntat hamnade vi vid Gränjestjärn. En träspång gick runt hela tjärnen och längs den fanns två rejäla vinskydd. En väldigt härlig tur att starta dagen med, och med det sagt är det nog bäst att låta bilderna tala för sig själva.

     
 
 
 
     
Den här stocken fastnade som en såndär överdrivet tydlig minnesbild. Så vacker låg den där, randig i vitt och grått, kantad av grönska som börjar ge efter för höstens färger. Bara bad om att få en fluffig hund poserandes på sig! 
 
 
 
Dalarna - Gränjestjärn - Idre - Roadtrip - Sverigeresa

Stolthet och mössor

Har längtat efter att få visa mitt senaste projekt för er! Hela detta året har jag velat bli bättre på textilt skapande, den önskan har hittils gått lite knaggligt i mina försök att virka (får förbannat ont i handen) och att sy (vi kommer inte riktigt överrens, symaskinen och jag). Jag fick en rätt plötslig lust att sticka något, hade dock inte så stora förhoppningar efter mina senaste stickprojekt - lovikkavantarna från slöjden i åttan, där ena är två storlekar mindre eftersom jag stickade olika hårt samt halsduken jag började på för ett par år sedan och aldrig blev längre än 20 cm.
Jag började iallafall leta lite mönster och fastnade pladask för en mössa och gissa om jag blev förvånad när det jag trodde skulle bli ännu ett evighetsprojekt satt färdigt på mitt huvud bara en vecka efter jag först kom på tanken att damma av stickorna!

Och bäst av allt - jag är så himla NÖJD! Och STOLT! Och kanske framförallt stolt över att jag är nöjd. Att jag hela tiden tyckte det var kul även om det blev bökigt och jag inte visste hur jag skulle göra. Stolt över att jag älskar den där lilla mössan trots att den inte blev perfekt. 
 
Så ja. För två veckor sedan visste jag inte hur man gjorde en avig maska. Och nu har jag stickat en mössa med fyra färger och mönster på engelska. 

Detta projekt blev verkligen ett kvitto på hur mycket jag utvecklats senaste året. Jag ville ha en jädra mössa med får på så jag såg till att lära mig göra en sån. Det är precis så jag vill vara, precis så jag aldrig skulle gjort för ett år sedan. Även om det bara är en liten mössa så blev det på något sätt en milstolpe i mitt skapande, nu är hela världen öppen för mig och jag vet att jag kan om jag vill. 
 
        
Mönstret är Baa-ble Hat av Donna Smith och jag hittade det på Ravelry. Såg nu att det kostar några kronor men när jag laddade ner det för två veckor sedan var det gratis, hade tur antar jag! 
Garnet är 100% ull från svenska får köpt från Ullcentrum.
 
Detta blir också mitt bidrag till månadens Sypepp hos Fredrika.  
Och vi får väl se om det blir enda bidraget, för redan sitter nästa projekt på stickorna! 

 
Får - Sticka - Stickad mössa - Sypeppen