Ungas rätt till en åsikt

 
Få saker retar upp mig lika snabbt och intensivt som när någon förminskar min åsikt på grund av min ålder. 
Nu senast i en diskussion mellan mig och min mamma där en liten kommentar fick mig att tända till direkt.
 
"Det beror bara på din ålder"
 
Hur ofta får man inte höra liknande saker? "Du ändrar dig när du blir äldre" "Det är för att du är ung" "Du kommer ångra dig om några år" 
Oftast inte illa menade kommentarer, men det spelar ingen roll. 


Varför är inte min åsikt värd lika mycket? Varför betyder inte min åsikt nu lika mycket bara för att jag kanske ändrar mig senare i livet. För det är ju inte omöjligt, jag kan säkert ändra många av mina åsikter. Men varför skulle detta bero på min ålder? 

Vart går den magiska linjen? När är man tillräckligt gammal för att ens åsikter ska räknas? Med det här synsättet finns det ju ingen som har rätt till en åsikt, för det finns alltid någon som är äldre och som har mer erfarenhet. 
 

Argumentera gärna emot om jag säger något du inte håller med om, jag tar gärna en diskussion. Men bortförklara inte mina tankar och känslor med att jag är ung. Mitt liv är precis lika viktigt som ditt. Även om min åsikt faktiskt skulle hänga ihop med ungdomen och kommer ändras är det inte okej på något plan att klanka ner på det. 
Mina åsikter hänger ihop med min personlighet, min vardag och mina medmänniskor. Allt detta utvecklas och förändras medan vi blir äldre, men det gör inte mitt liv idag mindre viktigt. 
Karin

Avskyr verkligen när folk förminskar en pga av sin ålder.. så himla tråkigt och uttjatat. Man kan liksom inte hjälpa att man är ung.

Svar: Verkligen! Som om inte alla varit unga liksom. Kanske går det en gräns vid 35/40-snåret där man plötsligt glömmer sin ungdom och tänker att man varit vuxen för alltid. Verkar ofta så...
Jenny

sandra

Heja, vad grym du är som tar upp det här!

Svar: Tycker det behöver pratas mer om, kanske kan man få upp ögonen på någon iallafall!
Jenny