Några tankar om kreativitet och skapande

 
Det blev inget bidrag till Monthly Makers den här månaden, och med det beslutet i grunden tänkte jag att vi skulle prata lite om kreativitet. Det här är faktiskt något jag funderar ganska mycket på. Hur min kreativitet funkar, hur jag vill att den ska funka och hur jag ska ta mig dit. 
 
Förra hösten stötte jag på Monthly Makers för första gången. I samma veva började jag trevande och osäkert hitta tillbaka till min kreativa sida, hitta tillbaka till skaparlusten. Jag tyckte därför detta projekt var något perfekt att hoppa på och satte som ett mål för 2016 att skapa ett bidrag till varje tema. Detta gick lite sisådär. Jag gjorde bidrag till januari, mars, april, juni, juli och september. Bortfallet har berott på prestationsångest, tidsbrist och som i det här fallet - inspirationslöshet. 
 
 
För några månader sedan hade jag en klar bild av hur min kreativitet fungerade och accepterade detta som en total sanning. Jag låste mig och kunde inte skapa så fort jag fick någon sorts press på mig. Jag kunde inte skapa på någon planerad tid eller plats utan bara när jag verkligen blev inspirerad.
Jag funderade över det här och kom fram till att det inte alls är så jag vill ha det. Hur ska jag någonsin kunna tjäna ens en krona på min kreativitet om jag inte klarar pressen som kommer till. Eller om jag får en beställning som inte får hela kroppen att brinna av inspiration? Ska jag bara säga nej tack och dra täcket över huvudet?

Jag började då tänka i banorna att jag kanske kan tvinga fram kreativitet ändå. Bara köra på liksom. Planera in tid för skapande och bli inspirerad under processen. Det funkade så bra. Det resulterade i lägre krav och mer glädje. Jag fick gjort så mycket och det kändes så bra. Alla mina skaparproblem bara löste sig och jag kände verkligen hur jag utvecklades på den korta tiden. Jag bytte ut min tidigare sanning mot en ny. Nu har jag tvingats omvärdera även detta och kommit fram till någon sorts medelväg. 
 

Oktobers Monthly Makers tema var leksaker. Så fort jag läste detta kände jag nej, jag skiter i det här. Jag hade noll lust och kände ingen som helst dragning till temat. Men med min nya kreativa sanning ville jag ändå göra något, bara skapa och låta inspirationen komma under tiden. Efter mycket vridande och vändande kom jag fram till en väg jag kunde spinna vidare på, det klassiska när jag var liten hade vi minsann bara kottar och pinnar att leka med. Så jag åkte ut i skogen och hämtade lite kottar, kom på en ide som kändes okej och... kom aldrig längre. Fortfarande står en liten korg med kottar på fönsterbrädan i köket. 
 
Min nya sanning är att det är bra att skapa för skapandets skull men låta bli när det inte känns rätt. Att tvinga fram en process men skippa ideer jag inte tror på. Ta ett steg tillbaka när känslan inte finns. Go back to basic och leka med hemvana tekniker, man behöver inte alltid bana ny väg.

Det känns bra. Känns fint. Även om årsmålet krossades redan i februari är jag riktigt nöjd. Nu ska jag njuta av alla andras bidrag och i november utveckla och testa mina nya tankar om kreativitet, så får vi se vart tankarna samlats i slutet av året. 
 
 
Kreativitet - Montlhy Makers - Skapande
Johanna

bra skrivet! jag funderar ganska mycket på det här, vad som gör mig inspirerad och vad som gör mig kreativ. och att det är så svårt att prestera under press, det bara låser sig för mig! skönt att höra att en inte är ensam, och att det kan finnas sätt att jobba med just detta!

Svar: Jag tror att det är en riktigt bra början bara att fundera över det. Hur man funkar och hur man vill funka. Liksom inse att det är ett problem och något man kan träna upp precis som vilka färdigheter som helst. Det är lite som när någon säger att den inte kan rita men aldrig övat, jag tror det är lite samma sak. Jag kan inte vara kreativ på beställning, men jag har heller aldrig övat på det. Bara accepterat att det är så. Okej nu låter det som att jag har alla svar här, detta är något jag själv nyligen kommit fram till och börjat jobba på. Men jag tror på det iallafall!
Jenny

Wilda

Så klokt och insiktsfullt. Jag hade ungefär samma känsla under denna månad. Jag var också ute i skogen och plockade pinnar och kottar. De blev mest leksaker för Asla som lekte fotboll med kottarna. Sen i sista stund lyckades jag komma på något som kändes mer genuint och som tog hand om de känslor temat hade väckt. Tack för din text. Det är så viktigt att dessa berättelser också kommer fram. Processerna bakom.

Svar: Tack så mycket för dina fina ord!<3 Intressant att vi båda gick åt naturhållet ändå, tänker på din text i inlägget med ditt bidrag. Att leksaker i klassisk benämning ger en negativ klang och att vi båda försökte hitta en koppling till tryggheten i naturen. Det är så sällan det pratas om det här. Det är så mycket fokus på själva skapandet just nu. Att hitta på kreativa lösningar i vardagen, fiffiga diy-projekt och kanske mest mentaliteten i att visa sig duktig - bara visa upp det som blivit perfekt. Men det är sällan perfekt, och det måste pratas mer om tycker jag. Känslor i allmänhet måste få ta plats.
Jenny

Wilda

Jag kan bara instämma i dina ord. Så bra sagt. Vi får hjälpas åt och föra in det perspektivet helt enkelt.

Svar: Det låter som ett himla bra mål tycker jag. Heja oss!
Jenny