Gör din egen luftfräschare

Idag tänkte jag dela med mig av ett otroligt simpelt DIY-projekt jag gjorde i januari och som sedan dess gjort varje dag lite, lite bättre. 

Jag gillar att ha en bil som luktar gott. En liten kontrast till allt där inne som luktar mindre gott - ni kan ju tänka er en vanlig halvskruttig kombi som allt för sällan städas och allt för ofta innehåller hundar av varierande torrhet. 
Det första man tänker på är väl de klassiska doftgranarna. Men hur trevligt är det egentligen med den syntetiska lukten? Och hur fint?
 
Efter en del fundering på bättre lösningar blev resultatet det ni ser här ovan. En både dekorativ, funktionell och hållbar lösning!
 
Du behöver:
  • Lufttorkande lera 
  • Kavel
  • Pepparkaksform eller mall + kniv
  • Sandpapper
  • Snöre till upphängning
  • Valfri eterisk olja

Kavla ut leran och stansa ut formen du vill ha med en pepparkaksform. Har du ingen bra form till hands kan du antingen skära ut på frihand eller fixa till en mall att skära efter. Gör en snabb googling på formen du vill ha + silhouette (exempelvis polarbear silhouette) och skriv ut någon du tycker är fin. 

Dekorera gärna ditt alster med något mönster, jag gjorde ett par olika varianter där jag ristade in mönster med en kniv men fastnade ändå mest för denna där jag helt enkelt snurrade upp garn runt en penna och rullade över. 

Glöm inte planera för upphängnignen. Gör ett hål att trä snöret igenom, ett tips är att använda sugrör för ett jämnt och fint resultat. 
Låt leran torka några dagar och slipa försiktigt kanterna med ett finkornigt sandpapper. 

Fäst ditt snöre och droppa på din bästa eteriska olja. Eller varför inte en fräsig blandning? Min favorit till bilen är kombon lavendel och tallbarr. Jag brukar använda ca 10-12 droppar och då luktar det ganska kraftigt första dagarna men håller sedan lukt i 3-4 veckor. Det är bara att prova sig fram helt enkelt! 

Jag gjorde denna som en vild chansning, jag var rätt osäker på om detta skulle funka med tanke på att den lufttorkande leran inte tål att bli blöt till skillnad från vanlig lera man behöver bränna i ugn. Men med tanke på att den hållt fint i tio månader nu och överlevt flera påfyllningar olja samt både minusgrader och gassande sol måste detta klassas som ett hållbart projekt. Och jag kan tala om att en liten isbjörn är ypperligt pendlingssällskap, även om han kanske inte är den mest pratglade!
 
DIY - Gör själv - Isbjörn - Luftfräschare
Fredrikapåvinden

Men alltså hur smart var inte det här! Så kreativt! hade jag haft en bil hade jag absolut gjort mig en sådan här!

Svar: Du får göra dig en liten att hänga på symaskinen tycker jag! :)
Jenny

Helga

Vilken grej! Borde göra en till badrummet ju :) Kanske en kombinerad skötbordsmobil med god lukt. Du kan sälja dem och tjäna storkovan! ;)

Svar: Ja man vill hänga lite överallt, har en lång lista på ställen redan, haha! Har inte blivit av att jag gjort några fler än dock men får nog ta tag i det snart!
Jenny