Gör dina egna yllesulor

För några veckor sedan hittade jag Elins blogg Grahnslöjd och ett av hennes senaste projekt fick det verkligen att klia i mina fingrar, jag var bara tvungen att göra egna innersulor till skorna
Passande nog skulle jag någon helg senare åka och hänga med mina farföräldrar så jag tyckte det här var ett ypperligt projekt att testa på tillsammans med min super-slöjd-farmor. Åtta par sulor fick vi tillslut ihop, men processbilderna jag hade tänkt ta för att visa er steg för steg blev det inget av. Dock är det ett rätt simpelt projekt och Elin själv har en bra beskrivning så nog ska vi klara detta ändå! 

Du behöver:
  • Ett ganska stort stycke stickat i ullgarn
  • En tvättmaskin
  • Halkskydd, ex sådant man lägger under mattor
  • Sax
  • Symaskin eller nål och tråd
  • Större nål och garn
Du börjar med att fixa dig materialet till sulan. Antingen genom återbruk, kanske har du en gammal ylletröja som gjort sitt men du inte har hjärta att slänga? Kanske har du massa restgarner du inte vet vad du ska göra av? Eller ett häftigt mönster du vill testa på? Helt enkelt behövs ett stycke stickat. Hur det ser ut är mindre viktigt, det stora kriteriet är att det är gjort av ull för nästa steg är att slänga det i tvättmaskinen och låta det tova ihop sig. 
I mitt fall hade farmor förberett lite genom att sticka några bitar på maskin och tvättat, så jag hoppade in först på nästa steg. 
 
Rita av ett par sulor (gärna från skorna du ska använda dem i, annars ett par i någon bra grundform) och klipp ut. Klipp även ut en bit halkskydd. Ett tips är att klippa detta större än sulan och sedan trimma efter det är fastsytt. 
Sy fast halkskyddet på undersidan av sulan, funkar finfint på vanlig maskin men annars för hand. 
Avsluta med att sy langett runt kanten med en färg du tycker passar. 
 
Jag har nu testat ett par i lite mer än en vecka och är supernöjd! Så mjukt och varmt att stoppa ner foten på morgonen, och med halkskyddet under glider sulan inte alls. Jag kan dock rekommendera att göra de lite tjockare. Stickat på maskin blev grundtyget lite väl tunt, jag tror man hade kunnat brassa på med lite tjockare garn alternativt lagt tyget dubbelt. 
Riktigt nöjd är jag ändå! Och hur härligt är det inte att kika ner i skorna och se en färgexplosion?
 
Detta blir även mitt bidrag till månadens Sypepp hos Fredrika
DIY - Gör egna skosulor - Gör egna yllesulor - Gör själv - Julklappstips - Skosulor - Ull - Ylle - Yllesulor
Grahnslöjd

Men vad kul att du också gjort egna sulor, blev ju jättefina!!! Halkskyddet är verkligen perfekt, jag har inte sytt fast det i sulan men sulan ligger jättebra på plats i skon ändå!:) Ja, lite färg i skon är inte dumt, har för mig att sulor man köper oftast är grå?! Så fram för mer färg!!!:)

Svar: Verkligen! Blev så himla taggad på det här projektet när jag såg dina så kunde inte hålla mig så värst länge :) Men precis, köpe-sulor har alltid tråkfärger! Har ett par som är blåa och gula faktiskt, men då är ovansidan grå så det syns ju ändå inte när de ligger i skorna. Mycket roligare med färgklickar!
Jenny

Helga

Så himla bra projekt!!

Svar: Eller hur?!?! Så glad att jag hittade detta, hade aldrig kommit på tanken annars.
Jenny

Sofia // Hildas.se

Vilken bra idé! Jag gillar att ha sulor i mina skor men de jag haft har inte varit i ull, vilket ju faktiskt är det bästa materialet. Snygga är de också! :)

Svar: Visst är det! Ull är ju verkligen ett supermaterial och det var riktigt skönt med dessa i skorna under de kalla vinterdagarna som var. Kan ju tänka mig att detta är ett projekt som passar dig som proffs-återbrukare med, är ju perfekt att ta till vara på ett gammalt plagg man tröttnat på :)
Jenny

Linnéa

Åh vad snygga dem är!!

Svar: Tack! :D
Jenny

Fredrikapåvinden

Men åh! Så fina de blev! Och så fint att göra ihop med nån annan <3

Svar: Tack! Det var riktigt kul att bolla idéer och teamworka lite, annars skapar jag mest ensam.
Jenny