Mål för 2017 - del 1

Jag är väldigt bra på att sätta upp mål för mig själv. Jag är dock precis lika dålig på att följa dessa. Ett problem är att jag sätter för luddiga mål, så man knappt vet om man uppnått det eller inte. Ett annat är att jag glömmer bort dem. Vardagen kommer emellan och jag tänker inte på dem. 
Jag vet att 2017 kommer bli ett stort år för mig. Det kommer bli många förändringar, men dessa ger mig också en chans att utveckas åt nya håll om jag bara tänker på att inte köra vidare i gamla hjulspår. Det kommer bli ett år av känslor och en fortsättning av detta års trevande försök att hitta tillbaka till mig själv. 
Jag känner att det är extra viktigt med mål och planer för 2017, och framför allt känns det viktigt att verkligen fokusera på dessa och följa upp hur det går. Så jag tänkte göra det till ett nytt inslag på bloggen, sätta rutin på att stämma av och fundera över mina mål och min utveckling. 
 
Jag har efter en hel del tänkande kommit fram till att jag vill lägga upp mina mål på två olika sätt. Några större grejer jag kommer ta med mig och kontinuerligt jobba på samt en checklista med saker jag vill göra samt mer konkreta mål att uppnå. 
 
Prioritera naturen
Under 2016 har jag tappat så mycket av min närhet till naturen. Under det året jag var arbetslös åkte jag till min favoritskog 3-4 dagar i veckan och gick i flera timmar. I början av 2016 såg jag fortfarande till att åka på helgerna. Sedan har det blivit allt mer sällan. Vardagen och andra måsten kommer emellan. Även om jag gjort några naturspäckade resor under året saknar jag skogen som ett självklart inslag i min vardag. Jag mår aldrig så bra som i skogen. Under 2017 vill jag återuppleva gamla favoritplatser och upptäcka nya pärlor. Jag vill fortsätta mina äventyr runt om i landets makalösa natur och uppleva miljöer jag inte är van vid. 
 
Utveckla bloggen
Jag har många tankar och planer för Rangifers och under 2017 vill jag fortsätta resan jag startade detta året. Jag vill utveckla fungerande rutiner för bloggandet. Fortsätta på de spår jag börjat och komplettera med nya ideer. Satsa mer på öppenhet, våga blotta mig själv och mina känslor. Jag vill nå ut till en större skara läsare än idag men hellre ha ett fåtal familjära följare än ett hav av anonyma klickare. Jag vill göra bloggen lättmanövrerad med tydliga kategorier och rubriker, skriva en om mig-sida och bli bättre på att ge kärlek till andra fantastiska bloggare ute i cybervärlden. 
 
Skapa något varje dag
Om det än är fem minuter med skissblocket eller ett varv på stickningen vill jag ha som mål att göra något varje dag. Skapa något. Prioritera och träna upp min kreativitet. Ta tag i alla de där projekten som aldrig lämnat planeringsstadiet. Våga försöka. Släppa all press och bara leka. Men också satsa på ett mer seriöst skapande. Sälja något jag gjort. Ta beställnignar. 
 
Städa
Detta är en punkt på listan jag faktiskt skäms över. Jag kan vara otroligt grisig. Mitt hem är dammigt, smutsigt och stökigt. Jag kan ha förståelse för mig själv, jag har bott här i snart fyra år och jag känner mig fortfarande inte hemma. Jag hatar den här lägenheten och har därför ingen lust att hålla den fin. Men i februari flyttar till ett nytt hem, en lägenhet jag förälskade mig i redan efter att ha sett bilderna i annonsen. Jag vill få in bra rutiner och hålla mitt hem städat och fint. Det ska bli en självklar del av vardagen och inte ett nästan oöverkomligt hinder. 
 
Lära känna nya människor och utveckla befintliga relationer
Jag vill utöka min bekantskapskrets. Detta är ett oerhört läskigt steg för mig och något jag vet att jag kommer få kämpa med, men det är värt ett försök. Jag vill få bättre relationer till vänner och släktingar än jag har idag. Jag vill bli bättre på att ta initiativ samt på att bjuda in till samtal. Jag vill lära känna nya personer. Kanske på jobbet, kanske genom internet, kanske på något helt annat sätt. Vi får se hur det här utvecklar sig helt enkelt. 
 
Lyssna på mig själv och respektera mina känslor
Respektera mig själv och mitt mående. Låta mig själv må dåligt ibland, men också låta bra känslor ta plats. Utmana när det känns rätt men låta bli när hela mitt inre skriker nej. Jag vill lära mig mer om hur jag fungerar. 
 
Tänka över mina konsumtionsvanor
Undvika inköp jag inte behöver eller verkligen vill ha. Tänka över beslut. Kika efter begagnat innan jag köper nytt. Hellre lägga mer pengar på något jag verkligen vill ha istället för att snåla och köpa något som duger. Skala av mitt hem från onödigheter, men samtidigt fylla det med saker jag älskar och inspireras av. Stötta hantverkare och konstnärer jag beundrar. 
 
Minska mitt användande av plast
Detta är något jag tänkt mycket på under året och jag försöker byta ut "klassiska" plastsaker som matlådor, vispskålar, slevar, mått osv. Jag vill bli mycket mycket bättre på detta, hitta fler alternativ. Jag vill även sluta köpa plastpåsar. Alltid ha med mig tygkassar när jag handlar. Sy upp nätpåsar för frukt och grönsaker. Har tänkt att jag ska räkna antalet plastpåsar varje månad och utmana mig själv till att bli bättre och bättre. 
 
Lita på personer i min närhet
När jag umgås med någon har jag (i nästan alla fall) konstant ångest över att den här personen är med mig bara för att inte vara otrevlig, att den hellre är någon annan stans och gör något annat. Jag har oerhört svårt för att föreslå aktiviteter eller ens välja mellan två alternativ föreslagna av någon annan. Om jag ber någon följa med någonstans kan jag inte njuta av den aktiviteten utan jag går hela tiden med ångest över att det kanske inte är var personen ville. Jag måste lära mig att lägga ansvaret på den andra personen, det är faktiskt dens ansvar att säga nej. Jag måste lära mig lita på att någon faktiskt kan vilja umgås med mig, vilja göra något för min skull utan baktankar. 
Även lita på att folk kan ta mina känslor. Jag vill våga visa både sårbarhet och glädje. Visa och berätta min uppskattning för personer som är viktiga för mig. 
 
Experimentera i köket
Jag älskar att både laga mat och baka. Men som jag skrev tidigare hatar jag min lägenhet, det gället även mitt kök. Det är inte kul att laga mat där. Jag vill komma tillbaka till en nyfikenhet i köket. Testa nya tekniker, utforska nya smaker. Lägga tid i köket helt enkelt. Även att dela med mig av detta. Lära mig bjuda på mat utan den medföljande ångesten. Jag vill också komma tillbaka till rutinen att baka mitt eget bröd. Egentligen rakt igenom göra mer från grunden.
 
Jag själv ser två potentiella problem här. Dels att det är som jag beskrev tidigare, luddiga mål utan något tydligt sätt att mäta framgång på. Dels är det många mål som innebär att lägga mer tid på saker. 
Jag tror faktiskt det kommer bli bra ändå. Jag klarar aldrig sådana här mål men jag brukar heller aldrig följa upp och checka av hur det går. Det kommer jag nu göra varje månad, analysera framgångar och bakslag. Förändra mitt fokus allt efter årets gång. 
 
Tiden är väl ett klassiskt problem. Man säger att man ska lägga mer tid på detta, detta och detta. Men var tar man tiden ifrån? Faktum är att jag har räknat ut att jag efter flytten kommer spara runt 10 timmar i veckan som jag i dagsläget spenderar i bilen. Jag lägger idag även allt för många timmar framför tvn. Jag orkar helt enkelt inte ta tag i så mycket efter de långa dagar som blir. Min nya lägenhet kommer bli tv-fri just för att jag har så mycket annat jag vill lägga min tid på, så mycket jag mår bättre av. 
 
Min checklista är inte klar än, så den kikar vi på om ett tag tycker jag. Men det känns väldigt bra allt det här. Jag är riktigt taggad på 2017!

Har ni några mål och planer för det nya året? Eller tar ni det mer som det kommer? 

Tryggheten i en familj man aldrig träffat

Min mormor dog flera år innan jag föddes. Den enda från hennes del av släkten jag träffat är hennes mamma. Min gammelmormor. Men när jag fortfarande var väldigt ung gick även hon bort så jag har ytterst få minnen av henne. Ett kritvitt hårsvall, ett stort leende och alltid en skål punchpraliner på soffbordet. 
 
Min mormors föräldrar. Sten och Lilly. Älskar att de ser nyförälskade och lyckliga ut på varenda bild jag har. 
 
Jag har alltså inte många personliga minnen och kopplingar till den delen av min familj. Ändå har de på senare år blivit en viktig del av mitt liv. Det började egentligen med att jag hittade min mormors mormors gamla receptbok samt ett häfte där hon en tid antecknat middagar och räknat ut kostnad för varje ingrediens. Jag blev så nyfiken på denna kvinna. Eleonora Rehnström. 
 
Eleonora, min mormors mormor. 
 
Detta startade något utav en resa bakåt i tiden. Min mamma hade som tur var väldigt mycket bilder och småsaker ärvt från min mormors släkt så det blev många långa kvällar där vi gick igenom bilder, pratade om personerna de föreställde, listade ut vem som var vem på de älsta bilderna. Jag fick lära känna min familj genom brev, bilder och tillhörigheter. Genom min mammas anekdoter och minnen. Jag fick bilda mig en egen uppfattning utefter de små pusselbitar jag lyckades få fram.
 
Min mormors pappa längst fram, Sten. 
 
Och det är detta jag ville komma fram till. Mina släktingar kunde bli precis det jag behövde. De kunde bli stöttande när jag behövde det. Peppande. Tröstande. Framförallt inspirerande. Låter det konstigt? Kanske. Men det känns fint ändå. Jag har en väldigt tydlig bild av både min mormor, hennes föräldrar samt min gammelmormors föräldrar. Personer jag egentligen inte känner ett dugg. Även om min bild av dem kanske är helt fel är det en trygghet att veta att de står bakom mig. 
 
Svante Rehnström till vänster, min mormors morfar. Till höger hans föräldrar Anna och Johan. 
 
Gladast är jag nog att jag lärt känna min mormor. Det har alltid pratats om henne i min familj men det har känts så långt bort för mig. Denna nyfunna nyfikenhet öppnade upp för samtal med både min mamma och min moster och jag fick verkligen lära känna min mormor. Den fina människan som dog allt för tidigt. Hon kunde bli en del av mitt liv såhär i efterhand, och det känns så himla fint. 
 
Har ni någon relation till gamla släktingar? Har jag någon släktforskningsintresserad läsare?
 

Några ögonblick från veckan som gått

Alltså wow. Förra veckan var verkligen en bergochdalbana. Känslor överallt. Så mycket glädje men samtidigt stress, nervositet och ångest som hållt mig kvar på jorden. Jag har inte riktigt lyckats bearbeta alla intryck än, så jag tänkte att det kan hjälpa att lista upp allt fint. Allt jag vill bevara. För de där negativa känslorna slänger vi på glömskans soptipp tycker jag. Kameran har dock inte fått hänga med någonstans, så vi kör på ett par halvtaskiga mobilbilder. 
 
 • Att lämna sin telefon i bokstavligen två minuter och komma tillbaka till ett missat samtal från just den där personen man nervöst väntat att höra ifrån. 
 • Att komma till ett adventspyntat hem och äta lussekatter och pepparkakor när man själv inte haft ork, tid eller ens lust att plocka fram en endaste ljusstake. 
 • Att jag har världens finaste hundvakter. Hade inte klarat min vardag annars. Tack till er<3
 • Vann en budgivning på tradera jag spänt följt i närmare två veckor.
 • Macka med avokado och picklad rödlök. 
 • Loppisfyndade världens finaste lilla glasfat.
 • Nämnde i förbigående att jag är på jakt efter köksstolar och blev genast erbjuden att välja mellan flera modeller.
 • Hade ro att sätta mig och läsa. 
 • Fått så fin respons på min vapensköld. Känns extra kul då det är ett projekt som ligger så nära mitt hjärta. 
 • Fått hem min almanacka för 2017. Kan knappt vänta på att fylla i allting. 
 • Mina ekollon har börjat få små svansar.
 • Var nästan spyfärdigt nervös över att ringa banken men fick prata med en jättetrevlig tjej och det gick faktiskt bra. 
 • När en närstående mår dåligt och man ger en förskotts-julklapp som personen blir överlycklig för.
 • En såndär fin vän som bara förstår, stöttar och peppar trots att vi inte känt varann så länge. 
 • När man får en bukett blommor för att fira saker som löser sig. 
 • Att jag efter två månaders krångel och väntan äntligen fått skriva papper på den där perfekta lägenheten och fått ett datum att räkna ner till. 
 • Adventsljusstaken i morfars ladugård som alltid får mig att tänka på gårdstomtar och mysig vintermagi. 
 • En otrolig solnedgång som lämnade himlen öppen för den mest stjärnklara av nätter. 
Hur var er vecka? Skulle vara jättekul om ni vill dela med er av några höjdpunkter!