Rabarbersirap

Som jag nämnde i förra inlägget är Månadens gröna ett nytt initiativ av ett gäng härliga bloggare där fokus är på att dela med sig av vegetariska recept baserade på en råvara i säsong. Och när första temat blev sisådär bästa saken någonsin ville jag självklart hänga på! 
 

Så mitt bidrag blev den här färgklicken - rabarbersirap! Har länge velat testa att koka egen sirap men har undvikit det eftersom det kännts så komplicerat. Kan ju säga att jag hade väldigt, väldigt fel. Det gick så snabbt och lätt att jag passade på att koka en sats till när jag ändå höll på. 
Den första (stora burken) blev enkel rabarbersirap, jag använde bara de rödaste delarna i förhoppningen att få till en underbar färg - och det lyckades om jag får säga det själv! Jag lät även en liten kvist mynta koka med men känner ingen smak alls av den i slutresultatet. Till den andra (lilla burken) använde jag de ljusare delarna av stjälkarna samt smaksatte med lite ingefära och chili. 
 
 
 
Till ca 2 dl sirap
250g rabarber, skurna i mindre bitar
2,5 dl socker
1 dl vatten
eventuell smaksättning 
 
Koka upp alltihop och låt sedan sjuda i ca 10-15 minuter, till den är lite lösare än konsistensen du vill ha då den tjocknar lite till när den svalnar. Sila och höll upp i en fin burk eller flaska. 
 
Inga konstigheter med andra ord! Den med ingefära och chili blev betydligt ljusare i färgen, vilket inte syns jättebra på bilderna. Den fick också en riktigt härlig twist i smaken av ingefäran. Den vanliga varianten smakar ungefär som flytande rabarberpaj, vilket inte är fy skam det heller! 
 
 

De har hittils används till glass-topping och blandade med mineralvatten till en härlig alkoholfri drink men kan också tänka mig en klick i en kopp te, något bakverk som behöver piffas upp lite, till pannkakor eller egentligen var som helst där man annars skulle använt vanlig sirap. 
 
 
Månadens gröna

Back on track

Helt sjukt vilka veckor jag har bakom mig. Framgångar, motgångar, ångest och lycka har växlat om varann tills jag knappt kände skillnad längre och istället blev neutral till allting. Fullspäckat schema har gjort att ingenting hunnit smältas och bearbetas. Men NU äntligen verkar saker vända och allting lugna ner sig. Är fulltankad av energi och inspiration efter en underbar helg i huvudstaden hos en av de absolut finaste personerna jag känner, som jag dessutom inte träffat på ganska precis två år. Jobb-trycket har lugnat sig något och privat gapar kalendern tom framöver (med undantag för bilbesiktning i slutet av veckan - men det ska jag väl överleva). Massa tid att fylla med långa skogspromenader, skapande i alla dess former, omplantering av vad som börjar se ut som en djungel på mina fönsterbrädor, läsning, experimenterande i köket och allt annat såntdär jag älskar men blivit tvungen att prioritera bort. 
 
Jag har så mycket ideer just nu och det ska bli så kul att få visa upp. Blir så peppad av de skapar-projekt som cirkulerar i bloggvärlden, jag tycker det är så otroligt fina initiativ och så härliga inspirations-bomber fyllda av inget annat än skaparglädje och nya ideer. Har tidigare hängt på Monthly Makers (är förövrigt riktigt spänd på morgondagens temasläpp, är redan ganska säker på vad jag vill göra men ska bli spännande att anpassa till temat) och Sypeppen (som nu firar jubileum med hela 50:de sypeppen!) men nu är jag också riktigt nyfiken på det nystartade Månadens Gröna som kör liknande koncept fast med vegetariska/veganska recept!
 
Även bloggen har jag lite nya planer för, ska förhoppnings bli lite mer regelbundet uppdaterat här. Blir chockad varje gång jag går in och ser att ni faktiskt är några stycken som kikar in här varje dag trots min frånvaro!