Om att krossa alkoholnormen

Jag har valt att av diverse anledningar tillfälligt ta bort detta inlägg. Det kommer tillbaka - antingen i sin helhet, delvis eller bara omskrivet. Har några saker jag måste tänka över helt enkelt.
Annie - lättlagat vegokäk

Vad starkt av dig att våga skriva den här texten. Stort tack för att du delar med dig. Alkoholnormen är verkligen stark i vårt samhälle och det är något som jag själv borde tänka mer på. Hur jag faktiskt bidrar till att upprätthålla den. Alkoholism finns på båda sidor i min släkt och det är en hemskt hemsk sjukdom som förstör så mycket och splittrar familjer. Tack igen för din text <3

Svar: Tack för dina fina ord! <3 Känns så fint om jag kan beröra någon och kanske skapa tankar och diskussioner. Jag får själv ut så mycket av öppenheten och att liksom träna på att släppa fasaden. Det är verkligen en hemsk sjukdom och det är i mina ögon helt galet hur något kan vara så vanligt men ändå så svårt att prata om och ses ner på i den graden som sker med diverse missbruk.
Jenny

Helga

Vad skönt det är att det skrivs mer om detta. Eller om det bara är jag som råkat snubbla in på lite såna här texter...? Hur som helst så vill jag bara säga att din text berörde mig. Jag dricker alkohol (fast inte just nu pga gravid) men är väldigt medveten om allt runtomkring. Graviditeten har fått mig att avstå i situationer där jag i vanliga fall inte hade gjort det. Och det är faktiskt väldigt skönt! Dock känns det lite som att det är väldigt legit att jag inte dricker nu eftersom jag är gravid. Om jag inte varit det hade jag blivit ifrågasatt. Tycker att det är tråkigt och jobbigt att det känns som att de enda som problematiserar alkohol är alkoholister eller anhöriga till alkoholister. För alla andra är det ju bara superskoj... Känns som att mina kommentarer blir så röriga.. Fast det är nog för jag har lite röriga tankar om ämnet. Jag tycker du är häftig iaf som vågar öppna upp, heja dig!

Svar: Jag tycker också att det har blivit vanligare att våga skriva och gå ut med tyngre texter som rör sådana där ämnen man egentligen inte pratar om. Hoppas verkligen det är en trend som håller i sig, jag tror stenhårt på att en större allmän öppenhet, förståelse och igenkännings-faktor kan göra STOR skillnad för både individer och samhällssynen. Det är intressant att du tar upp graviditeten för det är något jag tänkt på. De enda anledningarna till nykterhet som är 100% okej och inte möts med någon skepsis är just graviditet och om man råkar vara kvällens fyllechaffis.
Och det är ju verkligen som du säger, de enda som problematiserar alkohol är just alkoholister och deras anhöriga. Jag antar att det helt enkelt är lätt att blunda för problem man inte upplevt själv? Att bilden av alkoholism är en schabbig gubbe som sluddrar på en parkbänk - det skadar ju ingen, är väl irriterande på sin höjd. Jag kan ju förstå det med, att man inte riktigt vill se de möjliga konsekvenserna utan bara göra det som är kul för stunden. Men jag stör mig väldigt på det ändå!
Haha mitt svar är väl minst lika röriga som dina kommentarer så vi förstår nog varann ändå ;) Tack för dina fina ord - och för att du tog dig tiden att reflektera och kommentera!
Jenny

Isabelle Johansson

Fy vad stark du är! Inget barn ska få känna såhär. idioter finns överallt <3

Svar: Ja tyvärr finns allt för många av den sorten... Tack! <3
Jenny

Wilda

Jag delar dina erfarenheter både i uppväxt och som nykterist. Det är så modigt och starkt av dig att skriva det här! Tabut är så starkt och skammen sitter så hårt hos den som står bredvid, eftersom den med problemet inte vill erkänna det. Jag önskar att du inte hade behövt bli så stark som liten, att du hade fått vara barn.

Vill också passa på att tipsa dig om 12-stegsprogrammet ACA (aca-sverige.org) som har hjälpt mig enormt mycket för att komma förbi de beteenden jag har på grund av min barndom som sabbar så mycket av mina relationer. Där har jag hittat andra som förstår, som jag har kunnat vara mindre ensam med.

<3 Tack för att du skriver om det. Vi får höja våra röster för upprättelse till alla de, och framför allt oss själva, som inte kunde och kan det i den svåra situationen.

Svar: TACK för din fina kommentar <3Jag vet inte riktigt vad jag ska svara, för jag känner att mina svar redan står i inlägget.
Ska kika på det programmet, är inget jag hört talas om förut.

Tack själv för dina många, kraftiga inlägg. Ju fler vi blir som vågar höja rösten och bryta tystnaden som täcker detta problem, desto snabbare kan en efterlängtad förändring börja gro.
Jenny