Fönsterbrädestatus: sovrummet

En av anledningarna till varför jag från början startade denna bloggen var för att dokumentera mina odlingar för att senare kunna se tillbaka på hela utvecklingen från frö till färdig planta, och i många fall vidare till frukt. Så blev det ju inte riktigt, men bättre sent än aldrig. Här kommer då första delen i vad som förhoppningsvis blir en lång inläggsserie, och vi kör igång med en presentation av plantorna i sovrumsfönstret!
 
Här huserar chiligänget, två bebisgranar samt citruskompisar och exotiska besökare. En fin blandning med andra ord.
 
Går vi helt ologiskt från höger till vänster hamnar vi först hos passionsfrukten och sweetien. Båda två fyller snart tre månader och särskilt passionsfrukten gjorde en växtspurt när den fick ny kruka och soligare fönster så snart ska den åter igen få flytta till större. 
 
 
 Näst på tur är en av favoriterna bland alla mina växter, och tro att jag blev glad när jag för ett par veckor sedan upptäckte två blomknoppar! Den ena öppnar sig lite mer varje dag och jag är riktigt spänd på att se blomman helt utveckad och fin! Är fem dagar mellan dessa två bilder. Även utan blommor är det en otroligt söt liten planta, ett litet träd som grenar ut sig något sanslöst.
 
 Sen kommer en annan favorit, bebisgranarna! De kikade upp ur jorden som små pompoms redan efter några dagar och fortsätter växa som små bollar. Planerar att ha en finfin julgran lagom till jag fyller 50, det gäller ju att ha framförhållning.
 
 Citronplantan ser lite ledsen ut men mår super i sin nya, stora kruka. Har oroat mig så för den då jag inte tyckte den återhämtade sig riktigt efter omplanteringen men har insett att den istället för att underhålla de nedre bladen lika mycket skjutit iväg nya skott i toppen och börjar nu grena sig mer och får nya fina blad. 
 
Sen kommer chiligänget, som även innehåller en paprikaplanta - men som ensam representant får den hänga med chilisarna. Allihop är olika sorter och det är så kul att se hur olika de utveckas. Från början såg alla likadana ut men har sedan utvecklats åt olika håll. 
 
Först ut är Bulgarian Carrot som har massamassa små knoppar och dagen till ära slog den första blomman ut! Den har hela tiden varit lite seg i jämförelse med de andra men trots att den inte är så stor eller har lika många blad har den förgrenat sig fint och har som sagt en stor drös knoppar som förhoppningsvis kommer resultera i en stor drös chilifrukter! 
 
 
Näst i raden kommer Hot Lemon som verkligen blivit en liten buske. Låg, men med mängder av grenar och blad. Kommer många små knoppar även på denna men de är inte så utvecklade och jag tror det dröjer ett tag till innan de slår ut, får bara hoppas den inte tar allt för lång tid på sig då jag är otroligt nyfiken på denna sorten och vill hinna få massor med frukter! 
 
Coral är den i gänget som för tillfället kan stoltsera med störst chili!  Den var även först med att blomma men fick ett bakslag under ett par veckor där den hela tiden tappade blommor och knoppar, totalt kanske hälften fick sitta kvar bara. Nu verkar den må bättre dock, peppar peppar, och producerar massa nya knoppar som än så länge håller sig fast.
 
Sedan kommer min ögonsten bland chilisarna, Black Jalapeño. Den har hela tiden varit störst och skiljde sig snabbt från de andra med sina grön-lila blad. Även stammen är vackert lila med gröna ränder. Och blommorna - en helt underbar färg! Senaste dagarna har den gått in på högvarv och det slår ut minst en ny blomma om dagen, idag slog den på stort med tre. Och frukterna växer även de på riktigt snabbt, tror inte det dröjer många dagar innan de puttar ner Coral från den prispallen. 
 
 
 
Sist kommer då paprikaplantan - Apple. Jag tar tillbaka det jag skrev tidigare, det är denna som hela tiden varit segast. Vacker är den iallafall med sina stora blad, och knopparna börjar skymta så jag hoppas på en liten spurt nu. 
 
Och det var allt för denna gången. Tänker försöka få upp en presentation av mina andra fönsterbrädor ganska snart och sedan uppdatera på något halvregelbundet vis. Vi får väl se hur det blir helt enkelt! 
 
Chili - Citron - Fönsterbrädeodling - Fönsterbrädestatus - Gran - Granatäpple - Odla - Odla kärnor - Odling - Paprika - Passionsfrukt - Sweetie
Bambi

Oj vad jag önskar att mina fingrar var lite grönare!! :O

Svar: Börja med att peta ner några kärnor från en frukt här och där, snart är varje ledig yta täckt av en planta! Svårt att sluta när man väl kommit igång, de gröna fingrarna kommer med tiden ;)
Jenny

Alicia

OOOH jag ser verkligen fram emot att detta blir en serie! Tycker det är så fint, roligt, inspirerande och livgivande på något vis att få följa andra bloggares växter och detta var precis vad jag behövde denna förmiddag! Älskar de lila blommorna mot gröna blad - så vackert, och alla dina fina terrakottakrukor på rad. Ljuvligt!

Svar: Åh jag håller med så mycket! Är supermysigt när man får följa andras odlingar och det är så roligt att det har blivit ett rätt vanligt inslag runt i bloggvärlden! Känns väldigt roligt med att mitt inlägg blir uppskattat, efter att jag fått så mycket glädje av dina och andras liknande inläggsserier! Tack så mycket! Och ja, terrakottakrukor i mängder kan vara en av de absolut bästa inredningsdetaljerna! (om det kan räknas som detalj när det täcker sisådär varje ledig yta...?)
Jenny

Helga

Jättefina plantor men hunden var ju det fluffigaste och gulligaste jag sett på länge!!

Svar: Haha och nu är han ändå nedrakad ;) Får slänga upp en bild någon dag på hur han såg ut tidigare! Pälsboll deluxe.
Jenny

Ruth | HungryHeart.se

Jag blir så himla glad av att se ditt fönsterbräde med all odlarglädje och växtkraft. Alltså, vilka gröna fingrar du har!! Jag är så himla imponerad! Och vilka coola sorter! Black jalapeno låter riktigt häftigt - blir den superstark i smaken?

Svar: Vad roligt att höra! Tack så mycket! Är första året jag testar dessa så vet inte riktigt hur smaken blir, men enligt beskrivning ska den vara som vanlig jalapeno. Det speciella med den är att frukterna blir kolsvarta!
Jenny