Fönsterbrädestatus: köket

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta inlägg. För när jag idag kom hem efter ett par dagar på vift började jag plocka med växterna i köket då jag tyckte det var dags för nästa fönsterbräde-uppdatering. Och då såg jag det - bladlössen var tillbaka

För ett par månader sedan gick jag och mina plantor igenom vad som kommer gå till historien som Stora BladlusInvasionen 2016. Endast sovrummet gick då säkert men i både köket och vardagsrummets alla vrår dök de små jävlarna upp. Efter ett antal försök med såpa-sprayningar och duschar fick jag tillslut ge upp och kasta de flesta av de angripna plantorna, kanske mest för att det enda stället där jag kunde göra ordentlig karantän var i det nästan dagsljus-fria badrummet. Men jag blev iallafall av med lössen, och just när mina nysådder började ta sig riktigt fint och jag slutade noja och kolla igenom alla plantor stup i kvarten var de plötsligt tillbaka. Isolerade till köket den här gången, iallafall vad jag upptäckt än. Alla invaderade plantor åkte den här gången direkt i komposten och därför ser det väldigt skralt ut här. Men man får väl visa odlingens diverse baksidor med antar jag...
 
Ni kan ju iallafall tänka er att här var mitt mini-växthus med två avokados som nyss börjat kika upp från sina kärnor, en kiwiplanta jag var ruskigt nyfiken på, vinterportlak, bärmålla, pimpinell och gurkört som alla fyra var omsådder från tidigare angreppet, limebasilika, isört och små almar som inte ens tittat upp ur jorden än. Då växthuset var mest angripet vågade jag inte ha kvar något alls tyvärr. Men iallafall isörten och kiwin tänker jag så nytt ganska omgående, resten får nog vänta till nästa års sådder. Ett par nya avokadokärnor petas nog ner nästa gång jag gör guacamole med skulle jag tro. 
Utöver detta fanns det basilika, oregano, gräslök, mynta och citronmeliss. Alla med bara några få löss och antagligen räddningsbara, men ingen av örterna var några praktexemplar och har växt lite dåligt hela säsongen så de åkte med för säkerhets skull. 
 
Nu är fönsterbrädan och alla krukor sanerade och det blir isolering här för de tre överlevarna ett tag för att hitta eventuella kvarlämnade småjäklar. Sedan blir det nya sådder och antagligen får lite andra växter flytta hit så det inte ser så tomt ut. 

Men en liten presentation får det väl ändå bli av mina små survivors - sötflockeln, citrongräset och smultronet

Sötflockeln sådde jag förra året. Då blev det bara en hög pinne (slog i taket till slut, haha!) och när den började vissna klippte jag ner den och försökte ta lite sticklingar av denna, inga tog sig men krukan blev av någon anledning kvar och till våren ploppade nya skott upp ett efter ett. Sex stycken blev det till slut och iallafall några har växt till sig riktigt fint! Till nästa år hoppas jag på en hel liten buske :) 
     
Citrongräset stacks även det ner i jorden förra året, det är ett vanligt citrongräs jag köpt i mataffären som först fick stå i vatten och rota sig. I år har det växt på ordentligt och även skjutit upp ett nytt skott, så hela två små knölar huserar i min lilla kruka nu! 

Smultronet är uppdraget från frö och jag har ännu inte fått smaka något moget bär. Men det är en hel del på gång och fler blommor kommer det så jag hoppas på att få skörda mycket från den lilla busken! 
Kan ju sluta med lite mer positiva nyheter. Sedan mitt inlägg om sovrummets plantor har det exploderat där inne och varenda chili har massvis med blommor och början till små frukter. Blir en uppdatering där någon dag snart! 
Ruth | HungryHeart.se

Åh nej!!! Inte bladlöss!!!! =( Så himla synd att du behövde göra dig av med så många växter.
Härligt att höra att chilin tar sig i alla fall och jag blir väldigt sugen på att själv prova att odla citrongräs och sötflockel. Jag tror nästan att du har fler sorters växter på ditt fönsterbräde än vad jag har i min trädgård! =)

Svar: Ja det blev himla tomt :( Men men, det är väl bara att börja fylla på med nya spännande saker! Då tycker jag verkligen du ska testa! :D Haha ja det har blivit en del... Får se vilka mängder jag kommer upp i den dagen jag har en hel trädgård att experimentera i!
Jenny

Charlotte Uleskog

Va tråkigt när ditt nysådda blir angripet av bladlöss! men ambitiös som tar nya tag, heja heja! :) Kul att du odlar så mycket olika

Svar: Ja det var inte den roligaste av överraskningar. Ambitionen kan jag nog inte hålla med om då jag fortfarande inte fått tummen ur att köpa mig ny jord för att så om, men det kommer väl... Någon gång!
Jenny