Monthly Makers: tema saga

Ännu en månad har gått och det är hög tid att visa vad jag skapat till månadens tema som var något så magiskt som saga. Ett helt galet svårt tema, måste jag säga. Inspirationen har varit på topp men inga av mina ideer kändes som något jag faktiskt ville göra. I samma anda har hela månaden gått, jag har haft någon sorts kreativ spärr, därav min tystnad här på bloggen. Har en hel drös inlägg halvklara men när jag sätter mig ner och ska skriva flyter inte orden som de ska, samma om jag försökt mig på något annat kreativt - allting går bara trögt. 
Tillslut blev det iallafall en kväll framför Orange is the New Black med block och penna i högsta hugg, resultatet förvandlades till ett bokmärke och vips så hade jag ju ett bidrag ändå!
Ett himla enkelt DIY som knappast behöver förklaras såvärst ingående. Rita upp ditt motiv på ett lite tjockare papper, jag använde mig av akvarellpapper vilket funkade finfint. Klipp eller skär ut i valfri storlek och form. Här kan du antingen vara klar eller göra som mig och helt enkelt göra hål i toppen och fläta fast lite snöre/tråd/garn med en liten tofs på slutet. 
 
Motivet jag valde är väldigt inspirerat av samlarson som jag nyligen hittade på instagram. Han gör otroligt mäktiga och stilrena bilder på naturmotiv, kika in nu på en gång!

Ett enkelt och roligt sätt att byta ut servetter, gamla kvitton, diverse smålappar och 20-or som iallafall mina böcker är fyllda av, det här med att hålla sig till en bok åt gången är inte riktigt min grej. Detta var verkligen ett projekt som gav mersmak, både vad gäller teckningsstil och användningsområde, så mer av detta kommer det bli framöver! Hoppas även den här kreativitets-blockeringen som egentligen smugit fram och tillbaka hela året är borta för gott nu...

 

Fönsterbrädestatus: köket

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta inlägg. För när jag idag kom hem efter ett par dagar på vift började jag plocka med växterna i köket då jag tyckte det var dags för nästa fönsterbräde-uppdatering. Och då såg jag det - bladlössen var tillbaka

För ett par månader sedan gick jag och mina plantor igenom vad som kommer gå till historien som Stora BladlusInvasionen 2016. Endast sovrummet gick då säkert men i både köket och vardagsrummets alla vrår dök de små jävlarna upp. Efter ett antal försök med såpa-sprayningar och duschar fick jag tillslut ge upp och kasta de flesta av de angripna plantorna, kanske mest för att det enda stället där jag kunde göra ordentlig karantän var i det nästan dagsljus-fria badrummet. Men jag blev iallafall av med lössen, och just när mina nysådder började ta sig riktigt fint och jag slutade noja och kolla igenom alla plantor stup i kvarten var de plötsligt tillbaka. Isolerade till köket den här gången, iallafall vad jag upptäckt än. Alla invaderade plantor åkte den här gången direkt i komposten och därför ser det väldigt skralt ut här. Men man får väl visa odlingens diverse baksidor med antar jag...
 
Ni kan ju iallafall tänka er att här var mitt mini-växthus med två avokados som nyss börjat kika upp från sina kärnor, en kiwiplanta jag var ruskigt nyfiken på, vinterportlak, bärmålla, pimpinell och gurkört som alla fyra var omsådder från tidigare angreppet, limebasilika, isört och små almar som inte ens tittat upp ur jorden än. Då växthuset var mest angripet vågade jag inte ha kvar något alls tyvärr. Men iallafall isörten och kiwin tänker jag så nytt ganska omgående, resten får nog vänta till nästa års sådder. Ett par nya avokadokärnor petas nog ner nästa gång jag gör guacamole med skulle jag tro. 
Utöver detta fanns det basilika, oregano, gräslök, mynta och citronmeliss. Alla med bara några få löss och antagligen räddningsbara, men ingen av örterna var några praktexemplar och har växt lite dåligt hela säsongen så de åkte med för säkerhets skull. 
 
Nu är fönsterbrädan och alla krukor sanerade och det blir isolering här för de tre överlevarna ett tag för att hitta eventuella kvarlämnade småjäklar. Sedan blir det nya sådder och antagligen får lite andra växter flytta hit så det inte ser så tomt ut. 

Men en liten presentation får det väl ändå bli av mina små survivors - sötflockeln, citrongräset och smultronet

Sötflockeln sådde jag förra året. Då blev det bara en hög pinne (slog i taket till slut, haha!) och när den började vissna klippte jag ner den och försökte ta lite sticklingar av denna, inga tog sig men krukan blev av någon anledning kvar och till våren ploppade nya skott upp ett efter ett. Sex stycken blev det till slut och iallafall några har växt till sig riktigt fint! Till nästa år hoppas jag på en hel liten buske :) 
     
Citrongräset stacks även det ner i jorden förra året, det är ett vanligt citrongräs jag köpt i mataffären som först fick stå i vatten och rota sig. I år har det växt på ordentligt och även skjutit upp ett nytt skott, så hela två små knölar huserar i min lilla kruka nu! 

Smultronet är uppdraget från frö och jag har ännu inte fått smaka något moget bär. Men det är en hel del på gång och fler blommor kommer det så jag hoppas på att få skörda mycket från den lilla busken! 
Kan ju sluta med lite mer positiva nyheter. Sedan mitt inlägg om sovrummets plantor har det exploderat där inne och varenda chili har massvis med blommor och början till små frukter. Blir en uppdatering där någon dag snart!