Öland dag 1 - Halltorps Hage del 1

Så äntligen ska ni få ta del av mina dagar på Öland! Var ju bara sisådär två månader sedan... 
Anledningen är mest att det känts otroligt tråkigt att greja med dessa bilder då jag bara några dagar efter jag kom hem gick och köpte mig en ny kamera. Med andra ord myyyycket roligare att leka med! 
Men här kommer iallafall första stoppet på min lilla Ölands-turné och det blev inget mindre än Halltorps Hage! Jag hade egentligen tänkt mig en tur på alvaret men efter fem minuter (och noll bilder) kände jag att jag inte alls var på humör för karga landskap utan mycket mer upplagd för lummiga lövskogar som nästa stopp skulle ge. Sagt och gjort, hunden packades in i bilen igen och vi brummade iväg mot Borgholm! 

Vi valde den längsta av de uppmätta lederna för att se så mycket som möjligt av området (utan att behöva lämna bekvämligheten av iordningställda stigar och vägvisarskyltar då) och rundan blev på 3,5 km. Det är alltså inget jätteområde, men himla mysigt ändå! Halva sträckan gick igenom de grönaste lövskogar man kan tänka sig och andra halvan på strandängar längs med vattnet.
 
Alla leder började på denna trägång för att senare dela upp sig. Ena rundan var handikappsanpassad, därav trägången, vilket ger ett himla stort plus i min bok! Naturen är det finaste vi har, och prick alla ska ha chans att ta del av den. 
 
    
 
     
Ganska omgående kom man in i området med gamla ekar, det som först lockat mig till denna platsen. För ingen har väl kunnat undå att just ekar har en speciell plats i mitt hjärta, haha? Dessa trädjättar bredde ut sig, både levande och döda sådana. Hem åt tusentals små djur. Tycker det är så fint på något sätt att dessa träd fortsätter vara en så viktig del i naturen även efter sin död. Som att de lever kvar ändå. 
     
Dessa vackra skyltar visade vägen in och ut mellan de olika hagarna som naturområdet är uppbyggt av. I början av leden, i de mer "centrala" delarna fanns små grindar när man skulle korsa stängsel, men i utkanterna fick man snällt klättra över sådanahär. LIVSFARLIGT sa Kevät om de första tre men sedan skuttade även han över glatt! 

En vacker stenmur fick vi följa en bit. 
Här någonstans förändrades naturen markant och den så glada sagoskogen byttes mot en riktig trollskog. Här var murgrönans territorium och överallt stod stora träd helt täckta av den slingrande växten. Kolla bara här nedan på stammarna murgrönan fått?! Som ett eget litet träd som klamrar sig fast. Helt galet! 

     
Efter en stund i murgrönans värld byttes väldigt plötsligt skogen mot en öppen äng. Fylld av diverse sommarblommor och med havet skymtandes i bakgrunden. En otroligt vacker syn som får illustreras av en i bästa fall halvtaskig bild. Men mer om detta i nästa inlägg!

 
Halltorps Hage - Öland