Fönsterbrädestatus

 Jag tycker det är hög tid för en ny koll på växtstatusen här hemma! Tänkte att istället för att kolla på varje fönster mer ingående kör vi en liten snabb rundtur där alla växter får hänga på. Okej nästan alla, insåg här när jag gick igenom bilder att jag missade en hel del - hade väl lite väl bråttom. 
 
Vi startar i sovrummet, och här kan ni se hur det såg ut där för snart två månader sedan. 
Här har vi då - från vänster till höger: Chilisarna - Coral, Black Jalapeno, Hot Lemon och Bulgarian Carrot. Sedan förra statusen här har det hänt massor för detta gäng. Allihop fick någon liten växtspurt och la en jädra krut på att producera blommor och frukter. Vilket till slut gjort att plantorna i sig fått sisådär noll energi och därav ser rätt trista ut just nu. Tror jag ska gallra lite bland frukterna och se om de kan återhämta sig lite. Skulle egentligen mått bra av större krukor med men är väl inte rätt läge att plantera om nu, är ju alltid lätt att vara efterklok! Har jag kanske några chiliexperter till läsare som har tips på hur en får ledsna plantor glada igen? 

Där emellan står en liten passionsfrukt med, de två som tidigare trängdes i samma kruka har nu flyttat till egna hem. 
Citronplantan som är näst på tur har verkligen exploderat och grenat sig något väldigt. Nu ser den ju helt okej ut men för bara ett par veckor sedan såg den himla rolig ut, bara en lång rak pinne och ett långt skott helt horisontellt åt ena hållet. Kommer massor med nya blad och skott på den nu så det verkar äntligen trivas bra! 
Bredvid står granbebisarna, vet att de knappt syns men här har det inte hänt något alls sedan förra inlägget så kika där om ni är nyfikna! 
Sedan kommer granatäpplet, och minns ni hur glad jag var över de två små blomknopparna som hade kommit? De blommade över snabbt, nästan innan de slagit ut ordentligt, och var något utav ett antiklimax efter all väntan. Men några veckor senare upptäckte jag några nya knoppar. Och ännu en vecka senare var det en knopp i änden på prick varje liten gren och nu blommar den för fullt! Är så glad i den här lilla plantan! 
Sist på raden kommer sweetien som även den haft en liten växtspurt och fått en massa nya blad. 
 
Står man vid fönstret och istället blickar in mot rummet ser man min lilla fotovägg med en liten byrå, även här stoltserar ett gäng växter. Bättre bild på helheten kan ni se här, men pga orkade inte städa och plocka iordning fick det bli en kraftigt beskuren bild hit... 
 
Här har vi en peperomia jag är fasligt förtjust i, den gjorde sig inte så värst på bild men bladen är ljusgröna med småsmå mörka ränder i. I bakgrunden sticker senaste tillskottet i min växtsamling upp, nämligen ett palettblad fina Mikaela bidragit med. 
Framför står ett zebrablad som efter omplantering och lite rensning av fula skott äntligen verkar trivas. Har hela tiden haft en förmåga att övervattna just denna så hela tiden pendlar det mellan en tid med allt för mycket vatten och sedan en tid med allt för lite vatten när jag insett att jag IGEN håller på att dränka den. Nu har jag dock varit duktig ett tag, och jag hoppas jag äntligen lärt mig min läxa med denna. 
Den suddiga gröna grejen till höger är en liten madagaskarpalm jag bara inte kunde motstå vid mitt senaste blomsterhandelbesök. Två minisar till blev det, men de kommer senare! 
Även ett par sticklingar huserar här på bänken, får väl se om det blir något av dessa! 

Nästa stopp blir ena vardagsrumsfönstret, det andra blev visst inte med på bild. Hela detta rum har blivit någon storts samlingsplats för allt som inte har en egen plats. Vilket är det mesta, egentligen. Men då jag håller på att leta nytt boende för fullt och därav planerar flytt så är jag inte sådär jättenoga med att saker har sin egna plats för tillfället. Det kommer liksom senare. 

Här börjar det med tre (även om bara två fick plats på bild) små krukor med frösådder. En med opuntiakaktusar, en med blandade succulenter och en med lithops aka levande stenar. Stenarna har så smått börjat titta upp ur jorden men de andra tar allt tid på sig. 
Sedan kommer ett palettblad till, även detta är en stickling från Mikaela
Näst på tur är kärleksörten, den förädlade sorten. Tog in denna som små skott på våren förra året och även om den såg väldans död ut här i vinter kikade snart nya små pluttar upp. Även denna är en stor favorit i mina fönster, har en liten förkärlek för växter utifrån. 
Bakom skymtar den andra passionsfrukten och sedan en rätt malplacerad kaktus följt av den andra kärleksörten, denna gången en vild sådan. Där längst bort bakom gardinen skymtar ett naturfynd till, nämligen kaukasisk fetblad. Tycker det är så intressant att se skillnaden som blir när man tar in vilda växter. Förra året hade jag en styvmorsviol och jädrans vad den växte på när den fick jämn temperatur och regelbunden vattning. 

I ett annat hörn av vardagsrummet har de flesta av de senaste månadernas nytillskott samlats i brist på bättre plats.
Här finns en green gold-peperomia, de två andra miniväxterna - nämligen en liten bergspalm och en miniros samt en ledsen hibiskus (notera knoppen där uppe som ramlat av liksom). Även mina två skrala små novemberkaktusar, den ena med en jädra massa nya blad och den andra med endast två... Har väl i ärlighetens namn inte direkt brytt mig om dessa sedan de köptes någon gång runt jul så är faktiskt rätt nöjd över att de ens lever. Ny jord och nya krukor ska det bli snarast iallafall, fick lite dåligt samvete nu.
 
Ute i köksfönstret har det fått flytta in lite allt möjligt sedan den stora utrensningen jag tvingades till
Sötflockeln, citrongräset och smultronet står kvar och har nu fått sällskap av lagerblad, paprika, nysådd isört samt mina små bebiskaktusar. 
Paprikan som jag var så orolig över sist är nu den av paprika/chiligänget som mår bäst... Och trots segheten kommer nu blommor och knoppar och även små frukter så jag behöver nog inte oroa mig längre över att bli helt paprika-lös. 
Kaktusarna är mina små hjärtebarn, alla 10 är uppdragna från frö och nu stora nog för egna krukor. Till och med dags för ett par stycken av dem att flytta hemifrån - ett stort steg för plant-mamman men ska iallafall se till att de får fina hem! 
 
Rebecka

Vilken härlig syn! Önskar jag hade gröna fingrar, men det känns som att alla växter jag rör vid dör. Trist! Hade gärna haft det sådär fint!

Svar: Åh men det kan man lära sig, börja med en växt du gillar och läs på lite om hur den vill ha det så är det bara att bygga vidare sedan! Hemligheten är att ha massa växter så märks det inte så väl om någon råkat dö, haha.
Jenny

Nike - inredning, trender och studentliv

Guuuud vad mycket fint! Var tvungen att googla levande stenar, för det lät ju väldigt spännande. Och vilka roliga! Tänk att man kan odla sådana hemma liksom.

Svar: Tack så mycket! Ja levande stenar är spännande små saker! Eller som en vän till mig sa när jag kom hem med en kruka "det ser ut som sjukdomar". Häftigt ändå, hur de fungerar!
Jenny